Istina o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu se mora znati

Autor: Mustafa Husić

“DIKH HE NA BISTER” (Vidi i ne zaboravi) jedan je od najznačajnijih događaja kojim se obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocide and Romima u Drugom svjetskom ratu. I ove godine, 2. kolovoza, u Krakowu se okupilo oko 500 mladih ljudi, uglavnom Roma, iz svih dijelova Evrope.

Svi oni, imali su priliku da možda po prvi put slušaju povijesne činjenice koje su izostavljene iz obrazovnog sistema njihovih zemalja, a koje se tiču stradanja Roma tokom Drugog svjetskog rata.

U Drugom svjetskom ratu, predpostavlja se da je život  izgubilo oko pola miliona Roma i Sinta.

U spomen ovim žrtvama događaj “DIKH HE NA BISTER” (Vidi i ne zaboravi) već tradicionalno 8 godina okuplja mlade kako bi 2. kolovoza  odali počast žrtvama koje su izgubile život u takozvanom  “Ciganskom logoru”. Sve veća prisutnost anticiganizma, rasizma i diskriminacije nad Romima u posljednje vrijeme, po mišljenju organizatora ovog događaja, usko je povezana sa  genocidom nad Romima.

Emran Elmazi, jedan od glavnih organizatora komemoracije, htio je da ukaže da 2. kolovoz ne treba biti važan dan samo za Rome, nego za cijelo društvo.

Nije važno da se samo Romi i Sinti sjećaju onoga što se desilo na ovaj dan, nego cijelo društvo. Naša demokratija zavisi od toga kako se mi sami nosimo sa činjenicama iz prošlosti.  Doputovali smo u Auschwitz sa 500 mladih ljudi ove godine. Mladi Romi i Sinti su čitali imena onih koji su ubijeni. Mi želimo da se sjećamo onoga što se desilo, ali isto tako da skrenemo pažnju na izazove s kojima se naše društvo trenutno suočava – rekao je Elmazi.

Jačanje desničarskih partija u Europi, diskriminacija i anticiganizam dovode do toga da se povijest vezana za Rome negira.

Povijest se negira. Nacističke stranke svakim danom sve više jačaju. Izjave koje su prije bile nezamislive, danas postaju društvena stvarnost. Nacistička ideologija jača i u ostalim europskim državama, dok su nacionalne manjine ponovo marginalizirane. Uzmimo za primjer Nadira Dedića koji je preživio koncentracijski logor Jasenovac u Hrvatskoj i prisustvovao memorijalnom danu sjećanja na romske žrtve Holokausta. Godinama je bio beskućnik, dok nije našao sklonište u Crvenom Križu u Zagrebu. Ostavljen je na margini društva nakon svega – rekao je Elmazi.

Emran je dodao da mladi koji učestvuju na DIKH HE NA BISTER događaju nisu tu da bi učili samo o povijest Roma. Glavni cilj ovog događaja je da se radi na poboljšanju stanja u romskim zajednicama, suzbijanju anticiganizma i diskriminacije.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1