„Čisti rasizam i sramota“: Njemački europarlamentarac Romeo Franz prozvao politiku Mattea Salvinija

Autor: Franka de Syo

Europski parlament odjeknuo je pljeskom nakon emotivnog govora njemačkog europarlamentarca romskih korijena Romea Franza o zabrinjavajućoj politici talijanskog zamjenika premijera Mattea Salvinija.

Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Getty Images

Podsjećamo, Matteo Salvini, koji je poznat po svojoj populističkoj i anti-imigracijskoj politici, još je prošle godine, u službi ministra unutarnjih poslova, najavio svoje planove o stvaranju popisa Roma u Italiji, kako bi lakše započeo proces deportiranja onih koji nisu Talijani. Neregularni[nedokumentiranistranci biti će deportirani putem dogovora s drugim zemljama, ali talijanske Rome nažalost moramo zadržati doma, jedna je od žustro kritiziranih izjava Salvinijaprenosi The Local.it.

Salvinijeva politika usmjerena protiv 130,000 – 170,000 Roma u Italiji, za kojih se više od polovice smatra da su talijanski državljani, samo je dio njegove oštre retorike protiv migranata i tražitelja azila. Međutim, unatoč kritikama raznih udruga za prava Roma i šire europske javnosti, Salvini je prošloga mjeseca ove godine otišao i korak dalje, naredivši predstavnicima talijanskih općina da sastave izvješća o prisutnosti Roma u njihovim općinama unutar dva tjedna. Nadalje, Salvini je također zatražio iscrtavanje mapa romskih naselja u Italiji s ciljem raščišćavanja istih buldožerima.

Dijana Pavlović, predstavnica udruga za promociju romskih prava „Movimento Kethane Rom“ i „Sinti per l’Italia“ reagirala je rekavši da postojanje popisa Roma i Sintija u Ministarstvu unutarnjih poslova stvoriti će duboki strah i nesigurnost, ne samo zato što podsjeća na Holokaust, već i zato što će Salvini nastaviti s deložacijama koje je obećao diljem cijele Italijeprenosi Financial Times.

Europskom parlamentu također se moglo čuti riječi osude prema Salvinijevoj politici, koju je Romeo Franznjemački europarlamentarac romskih korijena, prozvao čistim rasizmom i sramotom za Europu. Franz je također napomenuo kako će Salvinijeva ilegalna politika rezultirati nevinim ženama i djecom na ulici, te je pozvao Europski parlament kao instituciju, da na osnovi svojih zakona čvršće i jasnije osudi tu politiku i retoriku.

Njegov govor u cjelini pogledajte na ovdje.

Izvor: phralipen.hr

 

🔥2