Povijest Roma – Tisuću godina nepravde, mržnje i velikih zločina

Autor: Asmir Husić

Od svog dolaska na tlo Europe, Romi su proživjeli neke od najstravičnijih zločina poznatih u ljudskoj historiji. Od holokausta do genocida, preko sistemskih sterilizacija i nemilosrdnog lova i ubijanja. U Holokaustu (romski Porajamos),  živote je izgubilo oko 500.000 Roma, a prema nekim podacima ova brojka je čak tri puta veća.

Dolazak u Europu

Prema mnogim istraživanjima, prije tisuću godina, nekoliko grupa naroda koji su naseljavali područje sjeverne Indije, odnosno regiju Beludžistan, počeli su migrirati prema Europi.  Put je trajao nekoliko stoljeća. Iako su ovi narodi pripadali različitim plemenima od kojih su najmnogobrojniji Sinti i Romi, starosjedioci Europe zvali su ih pogrdnim nazivom Cigani, zbog uvjerenja da su došli iz Egipta.

Pojava tamnoputih nomada na tlu Europe koji komuniciraju nepoznatim jezikom, stvorila je niz miskoncepcija o Romima, koje ih prate i danas. Neshvaćenost romske kulture i načina života, stvorili su mnoge strahove i predrasude stanovništva o Romima.

„Budi dobar da te ne ukradu Cigani“, je nešto što se i danas koristi.

Diskriminacija, asimilacija i gubljenje identiteta.

Kroz nadolazeća stoljeća, Gađe (neromi), uporno su nastojali asimilirati Rome, a kada to nije uspjevalo, nerijetko su ih ubijali, ili od njih činili robove. Asimilacija, ironično, vršena je na način da su romsku djecu odstranjivali iz porodica i pružali ih na udomljavanje, očekujući od njih da postanu farmeri, dajući i poticaje porodicama koje bi ih udomile.

Na ovaj način započelo je gubljenje romskog identiteta, kulture, jezika i religije.

No, asimilacija nije bila dovoljna. Romi su nerijetko bili unikatan izvor bolesnog načina za „ubijanje“ vremena.

Pruzijski kralj, Frederik Viliam I, 1725. godine izdao je naredbu da se svi Romi stariji od 18 godina vješaju bez ikakvog razloga.  Također, praksa „Lova na Cigane“ u ovom periodu nije predstavljala ništa neuobičajeno. Prema danas dostupnim povijesnim podacima ova „igra“ bila je veoma slična lovu na divljač.  Ova smrtonosna „igra“  bila je veoma aktualna i nakon jednog stolječa, kada se „Lov na Cigane“ organizirao i u Jutlandu  (Danska), koji je odnio preko 260 života romske djece, žena i muškaraca.

Romi u doba Trećeg Reicha

Progoni  i opresija nad Romima započeli su sa samim početkom Trećeg Reicha – hapšeni su i završavali bi u koncentracijskim kampovima.  Srpnja 1933. godine, nacisti su iskoristili  Zakon za Prevenciju nasljedno oboljelih potomaka, kako bi na desetine tisuća Roma sterilizirali i spriječili daljnje potomstvo.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥2