BIH: Težak život malobrojne romske zajednice u Banja Luci

Autor: R.K.

U Banjaluci je prije posljednjeg rata, u periodu 80-tih živjelo oko 5 hiljada Roma. Danas u ovom gradu živi oko 400 pripadnika ove nacionalne manjine. U naselju Veseli brijeg gdje je nakada živio veliki broj Roma, danas ima jedva 20-tak porodica. Broj Roma u ovom gradu, smanjuje se iz godine u godinu. Kako nam kaže predsjednik Udruženja Roma Romano ilo- Romsko srceMesud Mujkić, razlog su ekonomske prilike.

Malobrojna romska zajednica u Banjaluci teško živi. Situacija je vrlo nezgodna i to se vidi po broju i starosnoj strukturi onih koji su ostali ovdje da žive.Mlađi su otišli iz Banjaluke u zemlje Zapadne Evrope u potrazi za boljim životom, tamo su se zaposlili i oni najviše pomažu članove svojih porodica koji su ostali ovdje da žive. I ne odlaze samo Romiiz Banjaluke, nego i iz cijele države.Došla takva vremena da zemlju napustaju ne samo Romi već i ostali narodi – priča Mesud Mujkić.

Mesud Mujkić

Prije rata, govori Mesud, Roma u Banjaluci je bilo oko 5 000. Imali su male kućice, kaže on, a kasnije su izgradili velike koje su sada  prazne, jer su otišli u potrazi za poslom i boljim uslovima za život.

Romski poslovi su se znali, uvijek su bili na zadnjem mjestu. Romi su ranije bili za stalno zaposleni u firmama kao fizički radnici i uglavnom su obavljali te poslove pošteno i hranili svoju porodicu – priča Mesud Mujkić.

Mali je i broj djece koji idu u osnovnu školu. Do prije nekoliko godina je bilo preko 30 romske djece koji su pohađali osnovnu školu, a danas  ima jedva šestoro, saznajemo u razgovoru.

U moje vrijeme bilo je djece koja su išla u školu, pa je tako i moj otac nas slao u školu, jer je smatrao da je obrazovanje važno. Smatrao je da možeš lakše doći do posla ako si obrazovanJa sam sam veći dio života proveo u Italiji gdje sam radio i tu penziju zaradio, vratio se ovdje i napravio  kuću za mene i moju porodicu. Sada nastojim da pomognem Romima kroz rad Udruženja Roma Romsko srce, da toj malobrojnoj romskoj zajednici pomognemo kako možemo i toj omladini koja je ostala ovdje – priča Mujkić.

On kaže da ima dobru saradnju sa Gradskom upravom Grada Banjaluka, koja svake godine obezbjeđuje udžbenike i školski pribor za romsku djecu.

-To nam mnogo znači, jer tako znamo da nismo zaboravljeni i ostavljeni. Smatram da bi se trebalo i moglo više uraditi za Rome koji su nezaposleni, a koji svoje porodice prehranjuju tako što sakupljaju i prodaju sekundarne sirovine – ističe Mujkić.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0