Salvini van kontrole: Izvrijeđao Rome na godišnjicu holokausta

Autor: D.M.

Italijanski desničarski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini zaprijetio je da će buldožerom srušiti kuću žene koju je nazvao “prljavom cigankom”.

Rasistički ispad na Twitteru uslijedio je kao odgovor na izvještaj u kojem je žena, koja živi u romskom kampu u Milanu, rekla da je Salvini zaslužio “metak u glavu”, prenosi Independent.

Koristeći izraz “zingaraccia”, što se grubo prevodi kao “prljavi ciganin”, Salvini je na Twitteru napisao: “Ali, je li normalno da ciganska žena u Milanu kaže: Salvinija treba ustrijeliti u glavu?”

“Budi dobra, prljava ciganko, budi dobra, budložer dolazi uskoro”, dodao je.

Komentar je u Italiji najoštrije osuđen, a neki kritičari ističu da je tweet stigao u vrijeme Dana sjećanja na romski holokaust, komemoracije na dan 2. kolovoza u spomen na tisuće Roma i Sinta koje su ubili nacisti u Auschwitzu 1944. godine.

“Više nismo na polju pretjerivanja i provokacija. Mislim da je Salvini sada izvan kontrole”, napisao je na Twitteru Roberto Giachetti, suparnički političar u Demokratskoj stranci lijevog centra.

“Tehnički se ne može kontrolirati. Biti ministar unutarnjih poslova nije mala stvar. Možda bi se neko trebao početi brinuti prije nego što bude prekasno,” dodao je Giachetti.

Odgovarajući na kritike, Salvini je kasnije rekao da “nastavlja” sa planom da iskorijeni “romske kampove u Italiji”.

Ovaj političar ima dugu povijest diskriminacije prema Romima u zemlji.

Prošle godine Salvini je najavio provođenje “popisa stanovništva” Romske zajednice, što će postaviti osnovu za deportacije etničke skupine.

Rekao je da će onima Romima za koje se utvrdi da imaju talijansko državljanstvo “nažalost” biti dopušteno da ostanu u zemlji, dok će drugi biti protjerani.

U travnju je nekoliko romskih porodica bilo izbačeno iz projekta socijalnog stanovanja u Rimu nakon nasilnih protesta neofašističkih skupina.

Izvor: portal-udar.net/independent.co.uk

🔥3