Grupi taksista u Nišu naloženo da ne primaju Rome?

Autor: Milica Milojević-Kostić

Veliku prašinu u Srbiji podigao je pravilnik taksi udruženja koji kruži internetom, a koji vozačima nalaže da ne primaju Rome. Nije navedeno o kom udruženju je riječ, ali se pretpostavlja da je niški prijevoznik zbog imena naselja koje se navode za zaobilaženje.

Još nije potvrđena vjerodostojnost dokumenta, ali ako se dokaže – nema sumnje da tvorac uputstva za radnike krši ljudska prava. Osim što u pravilniku zabranjuje taksistima da koriste toalet i vodu u centrali firme, jasno je navedeno da su pripadnici romske nacionalne manjine za dotično taksi udruženje nepoželjne mušterije.

U dokumentu su navedene i precizne smijernice kako da se vozači ponašaju ukoliko ih zaustave Romi i kako da najlakše pobjegnu od njih.

“Pošto se iz tekstova u medijima ne može sa sigurnošću utvrditi o kakvom se pravilniku radi niti ko je tvorac istog, pozivamo organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, udruženja Roma i građane koji su bili diskriminisani od strane ovog taksi udruženja da nam podnesu pritužbu, kako bi Povjerenik u postupku donio odgovarajuće mišljenje”,  kažu  iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za naš portal .

Očekuju da će ukoliko je riječ o pravilniku koji zaista postoji, pritužba sigurno stići u najkraćem roku. Ovakvo ponašanje ocjenjuju kao  nedopustivo i  ističu da ono mora biti sankcionirano.

Izvor: portal-udar.net

🔥2