BIH: Romkinje “Bolja budućnost” i “Uspjeh” organiziralo Sjećanje na Rome stradale u 2.svjetskom ratu

Autor: Azra Kalesić

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla u suradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ u BiH uz financijsku podršku OAK fondacije, Fonda otvoreno društvo BiH i OSCE misije u BiH organizuje 02. kolovoza posjetu spomen obilježju Donja gradina.

Cilj posjete je odavanje počasti stradalim Romima i Romkinjama tokom II Svjetskog rata. Drugi kolovoz se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Na taj dan 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Auschwitz. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Europe i obilježava se širom Evrope. Procijenjeno je da je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen. Na mjestu stradanja Židova, Srba, antifašista i drugih u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima. Od 40.000 Roma koliko je brutalno pogubljeno, a većina su bili djeca, žene i starci.

Čekalo se 70 godina da se čuju riječi izvinjenja koje je izgovorila potpredsjednica njemačkog parlamenta Claudia Roth 2014. godine. U spomen na taj događaj Vijeće Europe je na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 02. Kolovoz Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Izvor: rtv7.ba

🔥2