Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokaust

Autor: Danijel Prerad

Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, od kojih je 5.608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.

Osmi put je u Uštici, selu pokraj Jasenovca, obilježen Porajmosa/ Samudaripen, Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta.

Ovaj dan obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2.897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz.  Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja NDH deportirani u teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni po dolasku u logor nisu uvijek bili upisivani po imenu tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u tom logoru.  Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, od kojih je 5.608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.

Jasenovac: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu /
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

„Ovdje je u NDH, u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac ubijena gotovo cijela romska populacija Hrvatske i susjednih zemalja. Tu je napravljen genocid nad romskim drugim narodima. Ubijani su Romi na najbrutalnije načine, a pravi broj ubijenih se nikad neće saznati je dehumanizacija Roma bila na toj razini da nisu imenima popisivani nego vođeni po broju vagona u kojima su dovezeni.“ – rekao je komemoraciji na romskom memorijalnom groblju u Ušticama saborski zastupnik Veljko Kajtazi, inicijator ovog obilježavanja u Hrvatskoj. Kajtazi je rekao kako o razmjerima genocida nad Romima za vrijeme NDH, govori i činjenica da je, prema popisu stanovništva iz 1948. godine, na području sadašnje Hrvatske živjelo samo 405 Roma u odnosu na prijeratnih više od 15.000 Roma. Romi su ispočetka bilid eportirani i smješteni u Uštici, selu nadomak Jasenovca gdje postoji 21-na masovna grobnica u kojima su pokopani Romi.

„Želimo, pored ove lokacije romskog groblja, ovdje napraviti i memorijalni centar kako bi maldim generacijama poručili da se ono što se ovdje dogodilo ne smije ponoviti. Imamo potporu Vlade u toj namjeri i zahvaljujemo Gradu Zagrebu što je kupio parcelu za tu namjenu“ – dodao je Kajtazi kojis e us vom govoru osvrnuo i na aktualne događaje u Međimurju. „U zadnje vrijeme bilježimo porast netolerancije prema populaciji Roma, primjerice u Međimurju gdje se prosvjeduje prema Romima. Mi osuđujemo zločine i prekršaje pojedinaca Roma, no ne možemo dopsutiti takvo kolektiviziranje i nametanje kolektivne krivnje romskoj zajednici. Najlakše je Rome opet izdvojiti, protiv Roma protestirati i izolirati, ali to neće riještiti problem. Treba uložiti više u pozitivnu diskriminaciju u sustavu, posebno u obrazovanje Roma.“ – rekao je Kajtazi izrazivši nadu i da će Općina Jasenovac prihvatiti priejdlog da se pristupna cesta prema romskom groblju u Uštici imenuje Ulicom romskih žrtava.

Na komemoraciji su bili predstavnici veleposlanstava te romski predstavnici iz više država. Izaslanik predsjednice bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a premijera ministar unutarnjih psolova Davor Božinović.

Izvor: vecernji.hr

🔥2