BIH: U Donjoj Gradini odata počast za 40.000 stradalih Roma tokom Drugog svjetskog rata

Autor: A.M.

Širom Europe danas se obilježava Dan sjećanja na stradale Rome tokom Drugog Svjetskog rata. Prošlo je 75 godina

Od stravične noći kada je 2. kolovozaa u logoru u Auschwitz ubijeno 2897 nevinih Roma, prošlo je 75 godina.

Tim povodom Ženska romska mreža “Uspjeh” i Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” uz podršku OAK Fondacije, Fonda otvoreno drustvi i OSCE Misije u BiH, danas je u Donjoj Gradini odala počast stradalim Romima i Romkinjama koji su ubijeni u logoru u BiH. Broj romskih žrtava se procjenjuje na 40.000, a ubijani su sjekirama, žicama, čekićima i drugim sredstvima.

Mnogobrojne delegacije, između ostalih i iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome, kao i predstavnice Ženske romske mreze u BiH Uspjeh, predstavnici Saveza Roma RS-a, Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost, Tuzla, Romani cej, Prnjavor, Udruženje Roma Općine Prnjavor, te Udruženja Romkinja i Otaharin iz Bijeline. Polaganjem vijenaca, odale su počast žrtvama velikog zločina!

Tokom odavanja počasti, skupu se obratio prof. dr. Bajram Haliti, kazavši da se brojem žrtava vrlo lako manipulira, jer nemamo pristup arhivima koji sadrže liste žrtava – imenom i prezimenom.

Postoji velika neusklađenost oko točnog broj stradalih Roma tokom Drugog Svjetskog rata – kazao je Haliti između ostalog.

Želimir Lalić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, tokom svog obraćanja je rekao da postoji volja i poduzete su mjere da se na području spomen obilježja Donja Gradina, izgradi dostojan memorijalni centar za sve žrtve.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH će obilježavanje ovog datuma uvrstiti u svoj kalendar i za naredne godine planirati sredstva da se današnji dan obilježi na adekvatan način – rekao je Lalic

Obilježavanje Dan sjećanja na stradale Rome tokom Drugog Svjetskog rata u Donjoj Gradini, završeno je izlaganjem povijesnih činjenica Bajrama Halitija.

Izvor: portal-udar.net

🔥6