RH treba platiti odštetu Romima čije je obitelji pobila NDH

Autor: Darko Vlahović

Ne želeći ulaziti u analize, Vojak smatra da je negdje između 15.000 i 30.000 Roma ubijeno u NDH

Europski narodi njeguju različite povijesne narative, imaju različite običaje i kulturne obrasce, povode se različitim predrasudama prema drugima i drugačijima. Nešto ih ipak ujedinjuje: u svim europskim zemljama najdiskriminiranija i najomraženija etnička skupina su – Romi.

Tragična i tužna povijest romske zajednice u Europi kulminirala je tijekom Drugog svjetskog rata, kad je diljem kontinenta, u sjeni poznatijeg nacističkog genocida nad Židovima, provedeno temeljito etničko čišćenje romske i sintske populacije.

Priliku da se riješe neželjenih sugrađana nisu propustili ni Hrvati, barem neki od njih: ustaše su već do kraja 1942. u Jasenovcu, ali ne samo u Jasenovcu, likvidirali gotovo sve Rome koji su živjeli na teritoriju NDH. Genocid nad Romima desetljećima je bio prešućivan, a tek se posljednjih godina u hrvatskoj javnosti moglo čuti nešto više o tim stravičnim događajima.

U sklopu napora za spašavanjem od zaborava tragedije hrvatskih Roma, nedavno je u izdanju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i njemačke Zaklade Erinnerung, Verantwortung und Zukunft objavljena knjiga “Romi u Drugom svjetskom ratu u NDH 1941.– 1945.”, zamišljena kao priručnik za učitelje i nastavnike. Knjiga je predstavljena tijekom ovogodišnjeg Kliofesta, najvažnije hrvatske manifestacije za popularizaciju povijesne znanosti, koja se održava u Zagrebu. Tim smo povodom razgovarali s povjesničarom Danijelom Vojakom iz Instituta “Ivo Pilar”, suautorom i urednikom knjige, a vjerojatno i vodećim autoritetom za povijest Roma u Hrvatskoj.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: express.hr

🔥0