Odgajatelj Martin Kaleja: Od romskog naselja u Slovačkoj do češkog akademskog svijeta

Doc. PhDr. i dr. sc. Martin Kaleja, dr. Sc. Kaleja je postupno stekao svoje profesionalno iskustvo kao odgajatelj i istraživač na Sveučilištu Masaryk u Brnu (Češka), Sveučilištu Ostrava (Češka), Sveučilištu Comenius u Bratislavi (Slovačka) i Šleskom sveučilištu u Opavi (Češka), gdje je trenutno prodekan Fakulteta za javne politike i vanredni profesor u Centru za empirijska istraživanja. Također je član Vijeća češke vlade za pitanja romske zajednice, predsjedava njegovom radnom skupinom za obrazovanje prenosi romea.cz.

Kaleja je proveo djetinjstvo i dio svojih tinejdžerskih godina u romskom naselju u blizini Prešova na istoku Slovačke i od vrlo rane dobi želio je postati učitelj. Slovački poslužitelj vijesti Zivot.sk je sada objavio intervju s njim.

Tijekom svog putovanja ka obrazovanju i karijeri, Kaleja je naišao na predrasude počevši od osnovne škole. U razgovoru se prisjeća djetinjstva u naselju, njegovih studija u pripremnoj školi za fakultet i kako su ga nastavnici vidjeli .

Kaleja vjeruje da se sve veći broj Roma koji završavaju visoko obrazovanje u ovom dijelu svijeta vjerojatno neće prikazati kao dramatični skok iz dana u dan, već će biti intenzivniji proces. Osvrćući se na život danas, iz njegovog promatranja: “Nakaon svega, i danas je to slučaj da ako skinhead uđe u tramvaj i traži određenu vrstu osobe, on će ih vidjeti”. “Takvoj bi osobi bilo teško objasniti da sam vanredni profesor koji predaje u nekoliko škola … Vjerojatno mi ne bi ni pomoglo da sam nekakav vanredni profesor na stranom sveučilištu. Kako bi skinhead na to reagirao? Možda bio on misli da je predsjednik svijeta.”

🔥1