BIH: Zašto su nastale podjele među romskim udruženjima u Republici Srpskoj?

Savez Roma Republike Srpske nedavno je istupio iz Savеza nacionalnih manjina Republike Srpske. Ovo je otvorilo sukobe među romskim aktivistima u RS, zasnovane na personalnim, proceduralnim, novčanim, ali i zakonskim elementima. Romski aktivisti smatraju da bi ovaj sukob mogao da se prenese, pored romske NVO zajednice i na obične građane koji su korsinici usluga i zastupanja dijela romskih organizacija.

Potpredsjednik Saveza Roma Republike Srpske Ramo Salešević, koji je i predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru, smatra da je suština problema činjenica da se najjače romske organizacije, ali i Romi kao najveća nacionalna manjina, „guraju“ u drugi plan.

Što se tiče Saveza nacionalnih manjina  Republike Srpske, mi smo ga definitivno napustili, a odluku o tome donijeli smo na svojoj redovnoj skupštini. Odlučili smo da istupimo, jer ne vidimo više razloga da budemo tamo. Druge nacionalne manjine imaju svoje probleme, a mi imamo specifične problema. Naši najveći problemi su stambeno zbrinjavanje, nezaposlenost, obrazovanje mladih i njihovo zapošljavanje, gdje nismo imali pomoć ovog saveza – rekao Ramo Salešević.

On je istaknuo da što se tiče Saveza, oni nisu pokrenuli neku inicijativu, niti ukazali na romske probleme kako bi se oni mogli lakše rješavati u Republici Srpskoj. Salešević  podsjeća da su Romi najbrojnija, a istovremeno i najugroženija nacionalna manjina u Republici Srpskoj i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Smatram da Savez nacionalnih manjina Republike Srpske nije do sada davao niti daje adekavatnu podršku ovoj nacionalnoj manjini i to je generalno glavni razlog zbog čega smo odlučili da istupimo iz tog saveza. Savez Roma Republike Srpske  predlagao je Savezu nacionalnih manjina da jedan od članova Saveza Roma Republike Srpske bude predsjednik, ili potredsjenik Savjeta nacionalnih manjina savjetodavnog tijela  u Narodnoj skupštini Republike Srpske – ali ni to nam nisu uvažili i zato smo definitivno izašli iz Savaza – istaknuo je Ramo Salešević.

On je dodao da Savez Roma RS smatra da Romi, kao najbrojnija nacionalna manjina, imaju pravo na to da Rome i sve nacinalne manjine u Narodnoj skupštini RS zastupa jedan Rom, koji bi bio predsjednik Savjeta nacionalnih manjina pri Narodnoj skupštini.

Tražili smo da ako Rom ne može da bude predsjednik Savjeta nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini, da barem bude potpredsjednik. Ni za to nam iz Savaeza nisu izašli u susret. Zato smatramo da mi nemamo više šta tražiti u Savezu nacionalnih manjina Republike Srpske – kategoričan je Ramo Salešević.

S druge strane, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover, kaže da je iz medija čuo da je Savez Roma Republike Srpske istupio iz Saveza nacionalih manjina Republike Srpske, te da o tome nisu obaviješteni pisanim putem od strane Saveza Roma RS.

Da bi neko napusto Savez nacionalnih manjina RS, on najprije treba da bude član ovog Saveza, a prema našem statutu, članovi Saveza mogu da budu pojedina udruženja nacionalnih manjina, pa tako i Roma, ali ne i Savezi. Mi imamo Savez nacionalnih manjina regije Doboj, Savez nacionalnih manjina Istočne Hercegovine, Savez nacionalnih manjina općine Prnjavor i Saveza Roma RS, i oni nisu naši članovi, ali jesu udruženja koja okupljaju ti Savezi, te tako ni Savez Roma Republike Srpske nije član Saveza nacionalnih manjina Republike SrpskeNije mi jasno kako mogu napustiti  Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, čiji nisu članovi, već su članovi udruženja Roma, kao što su Udruženja Roma iz Prijedora i Udruženje Roma iz Gradiške – pojašnjava Franjo Rover.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1