Njemački sud kaže kako romski učenik zaslužuje naknadu zob toga što je bio pogrešno dodijeljen “specijalnoj školi”

News server Spiegel Online izvještava da je sud u Kölnu, Njemačka, odlučio da 21-godišnji tužitelj po imenu Nenad M., koji je Rom podrijetlom iz Srbije, zaslužuje naknadu zbog činjenice da je bio nepravilno preporučen da 11 godina pohađa “specijalnu školu” za djecu s teškoćama u razvoju. Nenad M. je prvi puta mu je bilo preporučeno da se upiše u “specijalnu školu” u Bavarskoj u dobi od sedam godina na temelju testova inteligencije koji su mu bili dani na njemačkom jeziku, prenosi romea.cz.

U to vrijeme Nenad M. je kratko živio sa svojom obitelji u Njemačkoj. Njegovi materinski jezici su bili su romski i srpski.

Nakon što se obitelj preselila iz Bavarske u Sjevernu Rajna-Vestfalija, Nenad M. je bio premješten u školu za djecu s mentalnim invaliditetom, bez preispitivanja njegovih intelektualnih sposobnosti. Država Sjeverna Rajna-Vestfalija sada mora platiti Nenadu M. naknadu za njihovu proceduralnu pogrešku.

Suci su svoje odluke zasnivali na pretpostavci da Nenadu M., mu je bilo dopušteno pohađati redovnu školu, on bi ispunio sve zahtjeve za osnovnim obrazovanjem do dobi od 16 godina. Tako što je bio upisan u “specijalnu školu”, njemu je ta prilika bila uskračena, te zbog toga ima posljedice koje su štetne i odražavaju se na njegov profesionalni život.

Utvrđeno je da je država Sjeverna Rajna-Vestfalija “prekršila svoje obveze”, a suci su rekli da “Tijekom godišnjeg pregleda potreba za podrškom, škola je trebala primijetiti da podnositelj zahtjeva ne treba nikakvu podršku u području njegovog intelektualnog razvoja. “Procjena koju je provela osnovna škola u Bavarskoj ne bi trebala više biti dovoljna da bi se Nenad M. mogao kvalificirati za upis u “specijalnu školu” u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i odluka školske uprave da preporuče njegov upis nije dovoljno utemeljena u dokazima, tvrdi sud.

Unatoč činjenici da je Nenad M. i nekoliko njegovih instruktora su više puta tražili od uprave “specijalne škole” da ga prerasporede u redovno obrazovanje, uspjeli su tek nakon intervencije udruge Mittendrin, koja zagovara inkluzivno obrazovanje. Nenad M. je tek nakon 11 godina obrazovanja u “specijalnoj školi”, dobio priliku da se prebaci u redovnu školu, koju je završio 2016. s prosječnom ocjenom “1,6” (gdje je “1” u njemačkom sustavu najviša ocjena. ).

Tijekom prvog ročišta u proljeće 2017. sud je još uvijek bio skeptičan u vezi s “hoće li tužitelj uspjeti dokazati da e, ako bi dobio odgovarajuću potporu od škole, završio osnovno obrazovanje u bilo kojem slučaju do dobi od 16 godina”. Odluka suda sada je u potpunosti uklonila te sumnje sa stola.

Udruga Mittendrin pozdravila je presudu. “Nenadova priča nije izolirani slučaj”, rekla je ravnateljica udruge Eva-Maria Thoms.

“Znamo za druge koji su imali slično iskustvo. Zbog toga je potrebno istražiti” posebne škole “i otkriti druge slučajeve”, kazala je.

“Ne bi bilo odgovorno napustiti takve učenike njihovim sudbinama”, vjeruje Thoms. Da bi izračunao iznos naknade koju traži, Nenad M. je svoju tvrdnju utemeljio na pretpostavci da bi, da su ga škole pravilno procijenile, završio obvezno (redovito) školovanje do dobi od 16 godina, a potom da bi mogao raditi.

Gubitak dohotka koji je nastao kao posljedica kasnijeg završetka obveznog školovanja Nenada M. izračunato je na gotovo 40 000 eura. Dodatno je zatražio naknadu u iznosu od 20 000 eura za psihološku štetu koju je pretrpio kao rezultat ovog iskustva, osobito post-traumatskog stresa.

Odluka suda nije utvrdila iznos naknade štete koju mu se treba nadoknaditi. Nakon što presuda stupi na snagu, iznos naknade će biti predmet posebne rasprave, kazao je sud.

Kako bi odluka stupila na snagu, Sjeverna Rajna-Vestfalija sada će morati ili odustati od mogućnosti žalbe na presudu ili će viši sud morati izreći vlastitu odluku. “U tom trenutku bit će potrebno procijeniti koje su konkretne psihološke posljedice pogrešnog ustupanja tužitelja toj školi”, kazao je glasnogovornik suda.

🔥2