Nakon 75 godina od genocida: Sve veći rasizam i diskriminacija prema Romima u Europi

Autor: A.M.

U Beču je početkom prošlog tjednaodržan sastanak u organizaciji Centralnog  savjeta njemačkih Sinta i Roma, na temu “75 godina nakon genocida nad Romima i Sintima: Sve veće manifestacije netolerancije, rasizma i diskriminacije Roma i Sinta”.

Na sastanku se govorilo o rastućoj netoleranciji i manifestaciji rasizma i zločina koji su motivirani mržnjom i nasiljem nad Romima u cijelom području  djelovanja OSCE-a, a glavni povod je bio predstojeće obilježavanje 75 godina genocida nad Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Posebni problemi Roma u kontekstu širenja rasne i etničke mržnje, ksenofobije i diskriminacije su još od 1990. uključeni u OSCE-ovom dokumentu iz Kopenhagena, a države članice su naknadno potvrdile njegovu potrebu i odgovornost prema međunarodnim obavezama ljudskih prava.

O ovoj važnoj temi  se bave i druge međunarodne organizacije kao što su UN, Vijeće Europe ili Europska unija. Ipak, posljednjih godina se retorika protiv Roma koristila ne samo od strane krajnje desnih partija i ekstremističkih nacionalističkih organizacija i grupa, već i sve više od strane glavnih političkih stranaka.

U isto vrijeme postoje stalni uznemirujući izvještaji i pojavljuju se tragovi napada i rasta mržnje prema Romima, često bez promišljanja i adekvatnog odgovora od strane vlada i njihovih političkih ustanova, kao i pravosudnih sistema.

U skorijoj prošlosti zabilježeni su brojni napadi i govor mržnje prema Romima u Ukrajini, Italiji, Francuskoj, Srbiji, Kosovu i Njemačkoj, rekao je Stephan Muller,  savjetnik  centralnog Vijeća njemačkih Sinta i Roma.

U većini slučajeva, Vlade su upoznate sa incidentima, ali bez adekvatnih reakcija da se počinitelji kazne, dodao je Muller.

Anticiganizam je rasprostranjen širom Evrope i vodi diskriminaciji i isključivanju Roma iz sfera svakodnevnog života. Prema istraživanjima rađenim sa generalnim stanovništvom u Europi dobiveni su podaci da 56 odsto osoba u Njemačkoj ne želi imati Rome za susjede. Na zapadnom Balkanu, 40 posto roditelja se ne osjeća  ugodno da njihova djeca idu u razred sa romskom djecom, dok bi samo 9 posto ispitanika pristalo na brak i osnivanje porodice sa Romom/kinjom.

Koliko Roma upravo dolazi iz jugoistočne Europe u Njemačku nije registrirano, ali u gradu Mannheimu, na primjer, govori se da 60 do 70 posto svih imigranata su  Romi – naveo je Daniel Strauss, šef organizacije njemačkih Sinti i Roma u Baden-Württembergu.

Siromaštvo, nemogućnost učešća u tržištu rada tjera 100 tisućaRoma na migracije u potrazi za boljim životom, dodao je Muller.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1