Irac krenuo na put dug 1.000 kilometara da pomogne romskoj djeci

BEOGRAD Irac Eugene Hamill krenuo je jutros biciklom sa Kalemegdana na put kroz Srbiju dug 1.000 kilometara, kako bi prikupio sredstva za obrazovanje romske djece.

On će tokom trodnevne turneje kroz Srbiju fotografirati predjele kroz koje prolazi, a zatim svoje iskustvo pretočiti u knjigu.

Put se završava 21. srpnja na Adi Ciganliji, gde će za Irca biti organizirana dobrodošlica zbog završetka “misije”, priopčio je Fond za obrazovanje Roma.

Hamill je član organizacije “Sporting Hearts” koja je osnovana kao odgovor na ekonomsku i socijalnu krizu koju su izazvale sankcije i sukobi u Jugoslaviji i koji su do sada pomogli na stotine izbjegle i romske dece.

“Pomogli smo romskoj djeci iz Koteža u obrazovanju, kroz razne stipendije tokom studiranja, nabavkom knjiga, sportskom opremom, ali i putovanjima. Krećem na put dugačak 1.000 kilometara biciklom, kako bi prikupio sredstava za naše projekte”, rekao je Hamill pred početak puta.

Od 2007. godine traje suradnja organizacije “Sports Hearts” i Fonda za obrazovanje Roma i financirali su do sada oko 100 stipendija za romsku djecu iz naselja Kotež, pomogli im oko upisa na fakultete, pomogli im da završe mnoge tečajeve za dodatno obrazovanje, osigurali udžbenike, školski pribor, odjeću, obuću, ali i organizirali mnoga putovanja po Srbiji.

“Veoma je važno što je u fokusu projekta Eugene Hamilla pomoć romskoj djeci, jer je cilj Fonda za obrazovanje Roma da doprinese smanjenju jaza između obrazovanja kod romskog i neromskog stanovništva, kroz primjenu različitih strategija i programa”, rekla je programska menadžerka predstavništva Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji Nataša Kočić-Rakočević.

Izvor: rtv.rs

🔥1