BroCode: Glazba s tajnim bratskim kodom

Autor: Petra Cvetković i Selma Pezerović

Petorica braće – David, Ryan, Romeo, Shane i Mike, koji zajedno nastupaju od 2014. godine kao grupa Brocode, prvi su puta pjevali pred zagrebačkom publikom i oduševili sve prisutne.

Za nas je ova večer bila posebna. Po prvi puta smo posjetili Zagreb, pjevali pred prepunom dvoranom prekrasnog Hrvatskog narodnog kazališta i po prvi puta u javnosti izvodili romske tradicionalne pjesme koje smo do tada pjevali samo u obiteljskom okruženju. Također nismo znali da će koncertu prisustvovati predsjednica Republike Hrvatske, što je bila velika čast svima koji su došli na ovo zajedničko obilježavanje Svjetskog dana Roma pa tako i nama– opisao je dojmove najstariji brat David.

Nakon ovog nastupa zaključili su da će svoj repertoar svakako obogatiti izvedbama romskih tradicionalnih pjesama na moderan način, a za što su uvelike zaslužne pozitivne reakcije publike na koncertu.

Profesionalno se bave pjevanjem od 2014. godine kada su se prijavili na Super Talent Show u Njemačkoj gdje i žive. Izvodili su svjetske i njemačke hitove u vlastitoj obradi, a da su u tome bili i više nego dobri potvrdile su pohvale žirija i publike. Dieter Bohlen, član žirija i cijenjeni njemački glazbenik koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća stekao svjetsku slavu kao dio njemačkog banda Modern Talkingza njihov je nastup imao samo riječi hvale.

Nikada nisam čuo grupu koja pjeva tako dobro kao vi. Gotovo nevjerojatno je i to što ste braća i baš svi imate odličan sluh i glas. Svakako nastavite raditi.

Tijekom naredne tri godine, nakon Super Talent Showa, gotovo su stalno bili na turnejama po Europi i živjeli su samo od glazbe. Ovaj period obilježio je nastup u Lanxess Areni  u Kölnu u Njemačkoj pred 20 000 ljudi, kao i osvajanje prestižne njemačke glazbene nagrade Echo.

Svi uspjesi došli su kao rezultat rada i ljubavi prema glazbi koju nose u sebi još od djetinjstva.

Odrasli smo u velikoj obitelji i pored nas petorice imamo još dva brata i četiri sestre. Naša obitelj u Njemačkoj je brojna, ali imamo rođake i svuda po svijetu – u Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Belgiji i Švedskoj. Pjesma i svirka uvijek su bili dio obiteljskih okupljanja – rekao je Romeo, a Shane je dodao kako je upravo jedno obiteljsko događanje bilo početak njihove glazbene karijere: Odlučili smo nećaku otpjevati pjesmu za rođendan. Okupili smo se nas petorica i probali je zajedno izvesti a capella. Već nakon deset sekundi shvatili smo da to zvuči jako dobro pa smo već sljedeći dan i taj cijeli tjedan pripremali još pjesama, a onda smo odlučili izvesti ih pred nepoznatom publikom.

Danas surađuju s velikim glazbenim imenima, primjerice s Jan van der Toornom koji je kao ko-autor i ko-producent radio s glazbenim zvjezdama poput Brianom Adamsom, grupom Simple Minds, grupom The Backstreet Boys i drugima. Uz obrade poznatih hitova, Brocode je krenuo s vlastitim autorskim pjesmama, a njihove najnovije hitove Kopf unter Wasser i Schick mir einen Engel producirao je upravo Jan Van Der Toorn.

Dečki ističu koncert kao jedan od najljepših u karijeri te da bi rado nastupali pred još brojnijom publikom. Ako je suditi po reakciji iste nakon njihovog nastupa u HNK-u interesa bi svakako bilo.

Izvor: phralipen.hr

🔥4