Srbija: U Trsteniku osnovan Romski kulturni centar

Autor: D.M.

Novoformirani romski kulturni centar u Trsteniku za predstavnike romske nacionalne manjine ubuduće će biti mjesto na kojem će moći da razvijaju kulturološke i ostale aspekte svog identiteta, istakao je Jugoslav Vasić, predsjednik Romskog kulturnog centra.

“Trstenik je, kad su u pitanju Romi, uvijek bila napredna čaršija. Dokazali smo to i sa ovim romskim centrom, s tim što je Niš jedino uz pomoć Republike i svoje općine otvorio prvi romski centar. Trstenik je odmah iza Niša,” kazao je Vasić.

On je rekao da je prioritet angažman na pomoći Romima u obrazovanju, zdravstvu, zaposlenju i drugim područjima, a spomenuo je i gradnju srpske pravoslavne crkve čiji su inicijatori Romi.

“To će biti prva pravoslavna crkva na svijetu čiji su inicijatori Romi. Naravno, sa svim našim prijateljima mi ćemo to izgraditi,” rekao je Vasić.

Romski kulturni centar u Trsteniku drugi je po redu takve vrste u Srbiji, čiji će rad i djelovanje imati podršku lokalne samouprave, naveo je vijećnik za trgovinu, turizam i nacionalne manjine pri Opštini Trstenik, Nenad Radović.

“Nije slučajno da je baš drugi romski kulturni centar u Trsteniku zbog velikog angažovanja i interesiranja Roma da sa svjetskim organizacijama koje odvajaju velika sredstva za romsku populaciju – uđu u što vise projekata kako bi poboljšali uslove života Roma i ostalih sugrađana u Općini Trstenik. Romi su shvatili da samo svojim jedinstvom i zajedničkim snagama mogu sve to postići i jednostavno nekim normalnim razgovorom i pričom smo uspjeli da ih ujedinimo i da krenemo dalje u početak nekog budućeg rada koji će definitivno ostaviti traga što se tiče romske populacije u Općini Trstenik,” rekao je Radević.

Ovom prilikom potpisan je i memorandum o suradnji nekoliko romskih udruženja koja već godinama postoje na prostoru ove općine.

“Koristim priliku da sva udruženja koja su u općini Trstenik još jednom pozovem da se u sklopu romskog kulturnog centra pridruže našoj akciji potpisivanja memoranduma gdje će svako udruženje imati svoj radni stol, svoje mjesto i moći slobodno djelovati. Moram da napomenem da smo imali sastanak sa Nacionalnim savjetom romske zajednice i da smo u suradnji sa lokalnom samoupravom imali preliminarne dogovore oko potpisivanja sporazuma o suradnji. Osnivanje romskog kulturnog centra je prioritet kako nacionalnog savjeta tako i Općine Trstenik,” rekao je Dejan Savić, iz udruženja KHAM.

Tokom svečanog otvaranja romskog kulturnog centra, pored predstavnika općine prisustvovali su i predstavnici svih značajnijih institucija ovog grada, kao i nekoliko značajnih privrednika i gostiju sa kojima centar planira značajnu suradnju u budućnosti.

Romski kulturni centar je inače otvoren u adaptiranim prostorima nekadašnjeg restorana Zamak.

Izvor: portal-udar.net

🔥1