Saška Jovanović: Ili Romi, ili imigranti, neko je uvijek na meti svakodnevne diskriminacije u Italiji

Autor: Dalibor Tanić

Saška Jovanović je predsjednica i osnivačica Ženske romske organizacije Romni koja postoji od 2010. godine. Fokus ove organizacije je rješavanjem problema Romkinja i Roma u  Italiji, ali takođe i pružanju podrške svim grupama koje se suočavaju sa diskriminacijom u ovoj zemlji. U želji da prošire svoj opseg djelovanja, 2014. godine, Saška pokreće organizaciju ROWNI (Roma Women Network Italy), koja ove godine obilježava 5 godina rada. Život Roma u Italiji je po svemu drugačiji, a svi oni koji se bore za njihova prava, suočavaju se sa izazovima koji su drugačiji nego kod nas i u zemljama našeg okruženja. U intervjuu za naš portal, Saška je govorila o svom aktivizmu, Romima u Italiji, njihovoj poziciji i svemu onome što je aktuelno u Evropi vezano za Rome.

Ove godine obilježavate 5 godina od osnivanja organizacije ROWNI i 10 od osnivanja Ženske romske organizacije Romni. Kako vidite prethodnih deset godina tvog aktivizma?

-Organizacija Romni postoji od 2010. godine. Međutim, do prošle godine, točnije 9 godina, radili smo sa vlastitim sredstvima. Čist aktivizam… Nismo imali nikakvu mogućnost da dobijemo financijsku podršku od vlade Italije. Jednostavno, vlada nije željela da nam pomogne, jer Italija ni na koji način ne financira romske organizacije, tako da smo se snalazili kako smo znali i umeli. Suočeni sa ovakvim tretmanom, radili smo na raznim, uglavnom kao partneri, velikim europskim projektima. Iako takvi, opet, radili smo na našem nacionalnom nivou i to je bio jedini način da se opstane i da bude živa, ne samo organizacija, nego da bude živ aktivizam, točnije romski aktivizam u Italiji.

Kako ste već rekli, do prošle godine niste imali nikakvu podršku Vlade Italije, šta se to promjenilo?

-Prošle godine smo prvi put  pobedili na nacionalnom konkursu, a zatim i radili na projektu  koji je bio financiran sa samo 30 posto od ukupno potrebnih sredstava od strane države. Mi smo 70 posto sredstava morali da uložimo sami. Govorim o 22 tisuče eura koje nam Vlada Italije još nije vratila. Na sve to, morali smo utrošiti dodatnih 8 tisuća naših novaca kao samofinanciranje, tako da smo doslovnoo u minusu 30 tisuća eura koje nam država još nije vratila. Zbog toga, na državnom nivou, ne želimo više nikada da radimo i nadamo se da će nam država vratiti uloženi novac.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0