Suvremeni pregled govora mržnje spram Roma u Europi

Autor: Fran Radonić Mayr

Posljednjih nekoliko tjedana mediji su redovito izvještavali o prosvjedu usmjerenom protiv Roma koji se nedavno održao u Međimurju, te je Europski centar za prava Roma (ECCR) bezuspješno upozorio lokalne vlasti Međimurske županije o opasnostima takvog događaja. Prosvjednici su na taj način normalizirali govor mržnje spram Roma te se smatra da su neizravno uzrokovali paljenje romskog imanja u Podravskim Sesvetama. Osim takvog tužnog raspleta događaja, diskriminaciju spram Roma u Hrvatskoj problematiziralo je i Izvješće pučke pravobraniteljice za 2018. godinu, koje je istaknulo snažnu diskriminaciju u obliku prepreka u obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, zaštiti zdravlja, te društvenu isključenost, predrasude, stigmatizaciju, govor mržnje i nasilje, kao i snažnu izloženost etničkom profiliranju u trgovačkim centrima.

Jačanje antiromskog sentimenta u Hrvatskoj nažalost je samo dio šire tendencije na europskoj razini. Nedavni su europski izbori jasno pokazali jačanje radikalne desnice, čiji je pripadnik, talijanski političar, Matteo Salvini, osvojio čak 71 mandat. Salvini je zamjenik talijanskog premijera te političar zbog čijih je antiromskih izjava Europski centar za prava Roma (ECCR) sredinom 2018. godine poslao otvoreno pismo voditeljici predstavništva Europske komisije u Italiji, zahtijevajući odlučnu akciju od Europske komisije u borbi protiv diskriminacije Roma. Naime, Salvini je izjavio da će Romi bez talijanskog državljanstva biti deportirani iz Italije, a da će talijanski Romi “nažalost” ostati. Pozvao je na masovno etničko čišćenje ulica, trgova i kvartova, prekršivši zabranu poticanja na rasnu mržnju i zabranu diskriminacije u pristupu uslugama i socijalnoj zaštiti te je njegov govor utjecao na sve češće pojavljivanje antiromskih prosvjeda i antiromskog nasilja na ulicama.

Slična se situacija dogodila prošle godine u Češkoj, kada je češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da su Romi lijeni te da je šamar najbolji lijek. Predsjednikov govor mržnje normalizirao je diskriminaciju te uzrokovao rast popularnosti političkih opcija kao što su stranka SMM (Sdružení Mostečané Mostu), čiji su članovi u predizbornoj kampanji izjavili da se romsko pitanje treba rješiti prisilnom oplodnjom, odnosno da Rome treba prilagoditi ostatku društva tako da ih se uzgaja u klinikama. U javnosti su često bili upućivani izrazi poput “štetočina” i “ološ”, kao i da je za Rome potrebno “konačno rješenje”, što je naziv nacističkog plana za eliminaciju Židova tijekom Drugog Svjetskog rata.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥1