Gradonačelnik češkog grada Vsetína, prije deset godina je prisilio Rome da žive “kontejnerskom” smještaju.

Organizacija romske zajednice Awen Amenca posjetila je rome koji su 2006. godine bili iseljeni iz stambene zgrade u gradu Vsetínu i bili su prisiljeni da žive u “kontejnerskim” kućama u mjestu Poschla. Tadašnji gradonačelnik Jiří Čunek bio je odgovoran za organizaciju iseljenja i preseljenja, javlja češki romski portal, romea.cz.

U suradnji s činjenicom da Gradsko vijeće u Mostu namjerava izgraditi kontejnersko naselje u stambenom naselju Chanov, predstavnici Awen Amenca su iseljenike iz Vsetína pitali kako je živjet u kontejnerskim kućama. “Tijekom prve godine sve je bilo u redu. Onda su počeli problemi”, objasnio je jedan od stanara u kontejneru u video intervjuu.

“Plijesan je počela rasti koju je nemoguće se riješiti”, rekao je stanovnik. Drugi stanovnici se žale da se kontejnerske kuće ne mogu pravilno zagrijati, dok su preko ljeta nepodnošljivo vruće i ne mogu se ohladiti.

“Ovdje je vlažno. Zimi voda teče niz [unutarnje] zidove. Preko ljeta, cijeli dan sa djecom provodimo u hodniku”, rekao je drugi stanar.

Ostali stanari žalili se žale da uvjeti stanovanja nisu dobri za njihovu djecu, koja su vrlo često bolesna. U zaključku, stanovnici Poschle imaju jasnu poruku za rome u Chanovu: “Romi iz Chanova, ne odustajte, ne prihvačajte, borite se! Mi smo bili glupi da se ne borimo. Nemojte to uraditi, ako to učinite, to će biti vaša najveća pogreška, kao što je to bilo za Rome iz Vsetína.”

Ne samo da se sa planom ne slažu s lokalni Romi, već je neprihvatljiv i za članove oporbe u lokalnoj skupštini od Zelene stranke i Piratske stranke. Češka vladajuća agencija za socijalno uključivanje, koja predlaže postepenu depopulaciju stambenog naselja Chanov, također je protiv ugradnje kontejnerskog stanovanja.

🔥0