Dok god sam saborski zastupnik neću dozvoliti da se moje Rome naziva Ciganima

Autor : Međimurje Press

Rečenicu iz naslova naglasio je gospodin Veljko Kajtazi na popodnevnoj press konferenciji, a nakon sastanka radne skupine Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u prostorima Međimurske županije. Istoj su nazočili prof.dr.sc. Milorad Pupovac, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Stjepan Kovač te župan Matija Posavec.

Novinari su informirani o tijeku ovog sastanka kojem je prethodio obilazak romskih naselja i institucija. Sastanku o integraciji prisustvovali su predstavnici svih zainteresiranih institucija od Pu međimurske, Zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb, načelnici, gradonačelnici, ravnatelji škola.

Međimurje je tolerantno, najhumanije i najsolidarnije i tako nastupamo prema svim nacionalnim manjinama koje ovdje žice. Svakodnevni primjeri govore o tome da domicilno stanovništvo u Međimurju nije zadovoljno pravnom državom. A to uzrokuje vapaj Međimuraca da se ovdje mora nešto mijenjati- rekao je župan Posavec i nastavio… jedino što je neophodno to je poštivanje prava i zakonskih obaveza. Predložili smo središnjoj vlasti da se rješenje podjeli u 5 segmenata. Od uvođenja više policijskih djelatnika, da se uvede predškola u trajanju 2 godine, da svatko ima priliku za zapošljavanje na tržištu rada, da se uvedu vaučeri kao sankcija za nenamjensko trošenje socijalne pomoći, zaključio je.

Milorad Pupovac rekao je da se ovim posjetom utvrđuju činjenice o temeljim pravima Romske zajednice i odnosa s većinskim narodom. Da isto tako stvorimo okvir za suradnju pogotovo kako bi se problemi trebali rješavati. U pitanju je zdravstveno osiguranje, zapošljavanje, obrazovanje. Na nama je kao saborskom Odboru koji će sa drugim Odborima raspraviti kako Vladi predložiti političke i financijske mjere.

Veljko Kajtazi napomenuo je da se nakon prosvjeda u Čakovcu ništa pozitivno nije dogodilo, već samo incidenti. U obilasku romskog naselja danas u Pribislavcu  i to od strane zamjenika načelnika općine. Vlada je donijela nekoliko strategija za nacionalne manjine, ali kad je to u pitanju mnoge lokalne jedinice nemaju Akcijski plan, a prema tome nisu osigurana ni sredstava pa se pitam kako će se onda rješavati pitanja romske zajednice u tim sredinama. Romi su samo objekti u rješavanju problema i dok se Romi ne uključe direktno u rješavanje neće biti pomaka. Nakon prosvjeda u Čakovcu nadam se da novi policajci neće raditi represiju, jer da dolaze odviše bez iskustva i tu vidim velike probleme.

Stjepan Kovač napomenuo je da prosvjed nije bio protiv Roma, već njihovog kriminala. Nadležne državne institucije zakazale su u mnogim stvarima. Romi će i dalje ovdje živjeti i suživot mora biti korektan. Kao grad učinili smo sve u integraciji. Mnoge romske kuće nažalost u romskim naseljima izgrađene su ilegalno i ne možemo kao jedinica lokalne samouprave ne možemo raditi na komunalnoj infrastrukturi. Tu državne institucije moraju reagirati.

Pitanje novinara bila su usmjerena najviše na gospodina Kajtazija, a jedno od njih bilo je da li je svjestan da svojom retorikom iritira Međimurce i jeli ta retorika upravo utječe da današnji napad na predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine u Pribislavcu i da li je materijalna korist jedna mjera suživota u kojoj on traži da Međimurska županija izdvoji iz proračuna godišnje 57 milijuna kuna.

Kajtazi je odgovorio da Romi isto tako troše novac i plaćaju račune i PDV.  Ima ih ovdje oko 12.000. Sve ću učiniti da svojim Romima pomognem. Imamo jedan pozitivan primjer, a to je načelnik općine Dinko Burić u Osječko-baranjskoj županiji koji je učinio jako puno u naselju Bistrinci. Čak je zaposlio i jednog Roma u općini.

Na pitanje kako objašnjava da je ovdje 12000 Roma, a za drugog svjetskog rata bilo ih je 500 i kako objašnjava onda da su Međimurci fašistički raspoloženi i netolerantni, a toliki je porast romske manjine upravo u Međimurju. I ako traži tolika sredstva iz proračuna županije, da li je to isto tražio i iz državnog proračuna.

Podaci koje sam napomenuo čuo sam od djelatnika županije, do sada sam mislio da ovdje živi njih 6.000 Roma. Nisam upoznat koliko njih prima socijalnu pomoć. Pitao je novinara da li zna podatak koliko je Roma doživjelo neugodnosti od Međimuraca. Nije točno da 70% Roma čini u Međimurju kriminalitet. Pitajte ministra policije od kud mu taj podatak. Ja od nikoga ne mogu dobiti podatke za Rome od bilo koje institucije.

Milorad Pupovac na kraju je iskazao potrebu dolaska Odbora u Međimurje kako bi o tome Odbor obavijestio Vladu i u sinergiji s ostalim ministarstvima napravio korak za rješavanjem romskog pitanja. Međimurje je tolerantno i prihvatilo je Rome, ali ako se ne rješava to pitanje postati će netolerantna sredina. Država na kraju krajeva može osigurati novac koji županija ne može.

Izvor: medjimurjepress.net

🔥0