Osim sigurnog krova nad glavom, svakome je potreban i siguran prihod

Autor: Milica Milojević-Kostić

Najveći broj romskih porodica u Srbiji živi u neuslovnim, nelegaliziranim kućama koje se uglavnom nalaze u romskim mahalama. Siromaštvo i nezaposlenost dio su svakodnevice. Država i civilni sektor zajedno rade na tome da poboljšaju uslove života ove nacionalne manjine. Praksa je pokazala da nije praktično odvojeno rješavati probleme nezaposlenosti i stanovanja. Kako veliki broj Roma nema dokumenta, teško je točno odrediti broj onih koji su bez posla i žive u neadekvatnim stambenim objektima.

U okviru projekta “Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma”, misija OEBS-a u Srbiji je 2014. godine angažirala Stalnu konferenciju gradova i općina za „Mapiranje podstandardnih romskih naselja”. Tada su u Srbiji mapirana 583 podstandardna romska naselja. Popis iz 2011. godine je pokazao da su njihovi domovi uglavnom sagrađeni od “slabog” materijala, nemaju kuhinju, kupatilo, nemaju priključak na komunalnu infrastrukturu.

Orhan Usein, šef Kancelarije za integraciju Roma pri Regionalnom savjetu za suradnju, kaže da ne možemo generalizirati sliku takvih naselja. Situacija danas je takva da još uvijek ne znamo koje i kolike su potrebe Roma u stanovanju, ističe Usein.

Srbija trenutno izdvaja više od sedam miliona eura iz europskih fondova za stanovanje Roma, a planirano je da se za rješavanje stambenog pitanja iz ovih fondova izdvoji još oko 20 miliona. Već su urađeni urbanistički planovi za jednu grupu općina, izgrađeni su stambeni objekti za zbrinjavanje najranjivijih grupa, a trenutno se radi na uspostavljanju modela za legalizaciju objekata, kaže Usein.

Savjet za regionalnu saradnju, odnosno projekat Integracija Roma, promovira takozvani holistički pristup. On podrazumijeva da se u okviru mjera stanovanja sagleda cjelokupna socio-ekonomska situacija korisnika, jer je svakom čoveku osim sigurnog krova nad glavom potrebno osigurati i siguran prihod, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, objašnjava Usein.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥2