Jesse Jackson će prisustvovati u Poljskoj na Danu sjećanja na genocid Roma

Američki aktivist za građanska prava, baptistički pastor i političar Jesse Jackson bit će počasni gost na svečanosti povodom Dana sjećanja na genocid Roma, koji će se održati 2. kolovoza u bivšem njemačkom nacističkom logoru smrti Auschwitz II-Birkenau, pišu poljske novine The First News u objavi na njihovoj web stranici.

Najavu su dali organizatori Udruge Roma u Poljskoj.

Dan sjećanja na genocid Roma obilježava se na godišnjicu likvidacije tzv. “Ciganskog obiteljskog logora” koji je postojao u nacističkom njemačkom logoru Auschwitz II-Birkenau. 2. kolovoza 1944., nakon večernje prozivke, nacisti su u plinskim komorama ubili 2.897 zatočenika Roma, uključujući žene i djecu.

Ove godine obilježava se 75. obljetnica tog tragičnog dana. Svake godine, okupljanje okuplja preživjele, koji zajedno sa svojim obiteljima sudjeluju s predstavnicima Roma i Sinta iz raznih zemalja, vladinih dužnosnika i diplomata.

“Osobno, u ime Vel. Jacksona, mi pozdravljamo ne samo važnu ličnost u američkom političkom i društvenom životu, već prije svega svjetski poznatog aktivistu za građanska prava, jednakosti i emancipaciju nacionalnih i etničkih manjina”, rekao je Roman. Kwiatkowski, predsjednik udruge.

Jesse Jackson se uključio u aktivnosti građanskih prava tijekom svojih studentskih godina šezdesetih godina. Surađivao je s Martinom Lutherom Kingom na konferenciji vodstva kršćana sa juga (Southern Christian Leadership Conference). Jackson je također bio nominiran za predsjedničkog kandidata ispred Demokratske stranke na izborima u SAD-u 1984. i 1988. godine.

U Poljskoj Romi imaju status etničke manjine. U zemlji ima između 20.000 i 30.000 Roma.

🔥1