Balkanski barometar: 9% ljudi bi sklopilo brak sa Romima, 33% bi radilo za romskog preduzetnika

Autor: Dalibor Kraišniković

Na godišnjem sastanku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u Sarajevu predstavljeno je peto izdanje istraživanja mišljenja javnosti i privrednika – Balkanski barometar 2019.

Ranije, ovo istraživanje je predstavljeno i u poljskom Poznanu te je tada istaknuto da 67 posto građana iz zemalja zapadnog Balkana vjeruje u regionalnu suradnju i podržava je.

Istraživanjem su prikupljeni i analizirani podaci o životu i radu, socio-ekonomskim i političkim trendovima, regionalnoj i evropskoj integraciji itd. Od prosinca 2018. do siječnja 2019. istraživanjem je obuhvaćeno 6.120 građana, koji predstavljaju mišljenje javnosti i 1.271 poduzeća što održava mišljenje privrednika.

Od svih zemalja zapadnog Balkana, građani Albanije najviše podržavaju članstvo u EU, njih 86 posto. S druge strane, građani Albanije se najviše u regioji plaše zapadanja u siromaštvo (45%).

Broj ekstremnih pesimista kada je riječ o izgledima za pristupanje EU, opao je za 10% i trenutno iznosi 29% građana Bosne i Hercegovine. BiH bilježi i najmanje zabilježenih otkaza u regiji. Skoro polovina privrednika (48%) navelo je da su tokom protekle godine imali problema u popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

Da će se stanje ekonomije popraviti u narednih 12 mjeseci, vjeruje 39% građana Kosova. Dva posto više zadovoljno je financijskom situacijom svog domaćinstva, što je najveći postotak u regiji. Stanovnici Kosova navode nezaposlenost kao glavni problem i taj postotak je 74%.

Najmanje promjenljiva ekonomija u regionu je crnogorska. Prema Balkanskom barometru, građani Crne Gore se osjećaju najviše dobrodošlim bilo gdje u regiji, njih 52%. Crna Gora je zemlja najveće koncentracije ispitanika koje zagađenost uopće ne zanima (47%).

Stanovnici Sjeverne Makedonije su u prošlom istraživanju u sveukupnom zadovoljstvu bili na vrhu ljestvice, a peto istraživanje pokazuje da su na posljednjem mjestu ljestvice zadovoljstva. Ispitanici u Sjevernoj Makedoniji su među najzabrinutijima u regiji u pogledu klimatskih promjena i zagađenosti, sa 82%, odnosno 78%.

Srbija se može pohvaliti najvećim brojem građana, njih 39% koji su zadovoljni sigurnosnom situacijom. Sve je veći stepen zabrinutosti zbog odlijeva visokokvalificirane radne snage, 21% građana smatra ga najvećom brigom. U Balkanskom barometru za 2019. godinu, mišljenje u pogledu članstva u EU sa 34% poraslo je na 65%

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥3