Prilikom posjete posebne radne skupine u međimurju, Željko Balog napao Matjaša Oršuša

Jučer 09. srpnja u međimurju prilikom posjete posebne radne skupine koja se bavi romskom problematikom je došlo do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba između Baloga i Oršuša, prenosi emedjimurje.

Sukob je izbio u podnevnim satima u Pribislavcu. PU međimurske županije je potvrdila da su nešto poslije 12:30 sati zaprimili dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Pribislavcu.

Kako emedjimurje neslužbeno doznaje, do verbalnog sukoba između nekoliko osoba je došlo prilikom posjete posebne radne skupine koju je formirao Saborski Odbor za ljudska prva i prava nacionalnih manjina. Tu su bili Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine, Milorad Pupovac (SDSS), Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’ i drugi.

Prema informacijama, sukobili su se Željko Balog, zamjenik načelnice Općine Pribislavec, Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju, najprije verbalno, a zatim je došlo i do fizičkog sukoba u kojemu je jedna osoba ozlijeđena.

Oba su sudionika ovog događaja kasnije privedena u PU međimursku, a Oršuš je naknadno pušten te se, nakon što mu je ukazana pomoć u Županijskoj bolnici Čakovec, pojavio i na konferenciji za novinare održanoj nakon radnog sastanka u Međimurskoj županiji.

Ne želeći zauzeti mjesto pred mikrofonom, novinarima je kratko poručio da je napadnut od osobe koja je podržala prosvjed Želim normalan život, zbog čega se, prema njegovim riječima, Romi nisu odazvali prosvjedu. Istaknuo je da i on želi normalan život ukoliko su Županija i ostale institucije spremne maknuti osobe koje su ga ozlijedile.

Za emedjimurje je rekao: “Jutros smo s predstavnicima saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina obišli romska naselja Kuršanec i Pribislavec. Posjet Kuršancu protekao je bez ikakvih problema, obavili smo radni sastanak i niz konstruktivnih razgovora nakon čega smo produžili za Pribislavec.”

“Za vrijeme obilaska tog naselja pojavio se Željko Balog u pratnji još jedne osobe, snimajući nas mobitelom i provocirajući. Kako bi izbjegli mogući incident, pozvao sam policiju, ali me prije nego što su oni došli Balog na ulasku u dvorište jedne kuće udario kišobranom i ozlijedio. Napad sam prijavio policiji i zatražio liječničku pomoć” rekao je Oršuš koji kaže da su mu ozlijeđeni usnica i nos.

🔥2