Obrazovanje ide ruku pod ruku sa upornošću

Autor: Selma Pezerović

Svoju priču za potrebe Muzeja osobnih priča Roma ispričao je i Milan Mitrović koji je odrastao u romskom naselju u Slavonskom Brodu u peteročlanoj obitelji. Za sebe kaže da dolazi iz obitelji koja se ne razlikuje mnogo od ostalih obitelji u Hrvatskoj.

Roditelji su me uvijek motivirali da se obrazujem, što smatram iznimno važnim, međutim moram reći da mi je nedostajalo podrške oko učenja i savladavanja gradiva s obzirom da moji roditelji nisu bili obrazovani, a ujedno su se morali boriti i s egzistencijalnim problemima.

Milan trenutno radi u područnoj školi na programu male škole, oženjen je i otac troje djece od kojih dvoje pohađa školu. Uključenost u vrtić prije pohađanja škole kao i podršku unutar obitelji navodi kao razloge odličnog školskog uspjeha svoje djece. Projekt Win Win, u koji je uključen kao koordinator aktivnosti, gleda kao dobar nastavak suradnje lokalne samouprave, odgojno-obrazovnih ustanova i Romske udruge mladih u svrhu rješavanja problema integracije romske djece u obrazovni sistem. Kroz projekt je organiziran produženi boravak za djecu nižih razreda osnovne škole te organizacija male škole.

Obzirom na nemogućnost pronalaska posla nakon završene srednje trgovačke škole Milan naknadno završava program i za upravnog referenta kako bi što kvalitetnije mogao voditi Romsku udrugu mladih te ujedno ispunio i preduvjet za upis na fakultet. Ove akademske godine, s trideset i dvije godine, Milan je upisao preddiplomski sveučilišni studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Na taj smjer sam se odlučio zbog rada u zajednici kojeg provodim s djecom, a ujedno i zbog toga što je to izvanredni studij koji mi nudi mogućnost obrazovanja uz rad. Kako u naselju puno radim na psihološkom aspektu te profesionalnom usmjeravanju mladih, planiram se nakon završenog preddiplomskog studija prebaciti na Filozofski fakultet u Osijeku te upisati Diplomski studij adolescentske psihologije.

Iako smatra da je položaj Roma u Slavonskom Brodu dobar, manjak sadržaja za mlade navodi kao izazov s kojim će se suočiti udruga u kojoj je aktivan. Imaju u planu otvoriti nogometni klub koji bi ujedno ponudio i druge sadržaje koji bi privukli mlade na bolje organiziranje slobodnog vremena.

Prihvaćeni smo od strane većinskog stanovništva te lokalna samouprava dosta radi na poboljšanju životnih uvjeta. Diskriminacija je svedena na minimum te se još pojavljuje samo prilikom apliciranja na pojedina radna mjesta, iako mogu reći da se polako i to smanjuje te sve veći broj mladih radi na raznim poslovima koji su ujedno i dobro plaćeni.

Na projektu Muzeja osobnih priča Milan je pomagao u formiranju grupe mladih iz Slavonskog Broda koji su pohađanjem edukacija stekli znanja i vještine potrebne za kasniju fazu projekta.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥4