Italija: Odbor Vijeća Europe poduzima važne korake kako bi zaštitio Rome od prisilnih deložacija

Odgovarajući na odluku Europskog odbora za socijalna prava da se od talijanske države zatraži hitno poduzimanje mjera za zaštitu stambenih prava Roma, Lucy Claridge, direktorica strateškog parničenja u Amnesty Internationalu, izjavila je:

“Iskreno srdačno pozdravljamo ovaj važan korak Odbora i potičemo talijansku vladu da ispoštuje i okonča trajno i diskriminatorno uništavanje romskih kampova i prisilne deložacije koje gaze proceduralna jamstva i ne osiguravaju obiteljima adekvatan, alternativni smještaj.

Vrlo je značajno da je Odbor odlučio poduzeti izniman korak kako bi zatražio hitne mjere “kako bi se uklonio rizik od ozbiljne i nepopravljive štete” ljudima koji su deložirani.
Lucy Claridge, Amnesty International

“Vrlo je značajno da naša pritužba nije samo prihvaćena, već da je Odbor također odlučio poduzeti izuzetan korak kako bi zatražio hitne mjere” “kako bi se uklonio rizik od ozbiljne i nepopravljive štete “ljudima koji su deložirani.

“Skandalozno je da se u 21. stoljeću, u jednoj od najvećih europskih gospodarstava, neki od najmarginaliziranih pojedinaca i obitelji i dalje doživljavaju tako užasne životne uvjete i endemsku diskriminaciju
Lucy Claridge, Amnesty International

“Unatoč činjenici da su nasilne deložacije Roma nezakonita, talijanske vlasti nastavljaju provoditi prisilne deložacije koju su čitavu zajednicu ostavile bez doma. Nadamo se da će današnja odluka okončati ovu sramotnu praksu.”

POZADINA

Kao odgovor na tekući skandal o stambenoj situaciji Roma u Italiji, Amnesty International je 18. ožujka 2019. podnio tužbu Europskom odboru za socijalna prava. Pritužba je bila prva koju je Amnesty International ikada podnio u okviru kolektivne žalbene procedure Odbora.

Oslanjajući se na dugogodišnje istraživanje organizacije, posebno u gradovima Rimu, Milanu i Napulju, žalba je predstavila sveobuhvatne dokaze u kojima se navodi kako stambena situacija romskih zajednica u Italiji predstavlja niz kršenja Europske socijalne povelje koja je obvezujuća na Italiju. To uključuje široko rasprostranjene prisilne deložacije; nastavak korištenja segregiranih kampova koji uključuju stanovanje ispod standarda i nedostatak jednakog pristupa socijalnim stanovima, piše u objavi amnesty international na njihovoj web stranici.

🔥4