Češki grad zaposlio romske spasioce, plivači reagiraju pozitivno – osobito na govornike romskog jezika

Termalno kupalište Brná u češkom gradu Ústí nad Labem zaposlilo je nekoliko romskih osoba kao čuvare i spasioce, a prema Martini Mata, ravnateljici Općinskih službi Ústí nad Labem, koja upravlja objektom, posjetitelji vrlo pozitivno reagiraju na Romsko osoblje. Prošlog ljeta su se dogodili sukobi između neromskih i romskih plivača u zemlji, piše češki romski portal romea.cz.

Objekt Brná se morao suočiti s lažnim izvješćima prošle godine, tvrdeći da je jedan romski dječak bio u bazenu. Mata je kazao kako romski djelatnici nisu bili čak ni posebno regrutirani u gradu.

“Svi su se sami prijavili na oglas koji smo objavili na društvenim medijima, na javnom prijevozu, na sveučilištu i u Uredu za rad. Svi su prošli standardni postupak odabira”, rekao je Romea.cz.

“Ti ljudi žele raditi. U Termalnom bazenu Brná rade ukupno dva muška romska spasioca, jedna spasiteljica romkinja i jedan pomoćnik – čuvar.
Čuvar obavlja čišćenje po potrebi i druge male poslove”, rekla je Mata.

“U procesu smo zapošljavanja romskog vrtlara”, kazao je ravnatelj, dodajući kako je suradnja s romskim zaposlenicima apsolutno uzorna i svim na zadovoljstvo. “Mi doista pozdravljamo ovu suradnju, ona pridonosi boljem moralu među onima koji posjećuju bazen.”

“Ovi naši zaposlenici mogu govoriti na romskom, među ostalim vještinama, što znači da im je lakše komunicirati s nekim posjetiteljima i objasniti im stvari. Nekada romski pokrovitelji nisu razumjeli naše prethodne djelatnike.” – rekao je direktor.

“Mnogo učinkovitiji odnosi u zajednici sada su osigurani”, rekla je Mata za Romea.cz. Robert Šenki, jedan od romskih spasilaca, potvrđuje Matine tvrdnje.

Govoreći romskim jezikom, Šenki je nedavno uspio smiriti pokrovitelja koji je bio preglasan. “Govoriti češkim [plivaču] nije uspjelo, ali kad smo s njim počeli govoriti romskim, on se brzo smirio i shvatio da se ne bi trebao tako ponašati”, rekao je spasilac Romea.cz.

“Dobivam više poštovanja od čeških i romskih posjetitelja. Moje kolege i ja se trudimo učiniti bazen ugodnim i sigurnim”, rekao je Šenki.

“Romi mnogo bolje reagiraju na opomene ili upozorenja kada im isporuči netko iz njihove zajednice”, rekao je spasilac, ističući da je njegov tretman prema češkim posjetiteljima jednak rezultatima kao i njegov tretman prema romskim posjetiteljima. Mata je to potvrdio, rekavši: “Reakcije posjetitelja su pozitivne na svim mjestima, Romsko osoblje se prima bolje bez ikakvih problema.”

🔥3