6 muškaraca su proglašeni krivima zbog planiranja napada na Rome u Francuskoj

Autor: Aurelien Breeden

BOBIGNY, Francuska – Šestorica muškaraca proglašena su krivima u srijedu zbog planiranja napada na romski kamp u blizini Pariza u ožujku, nakon glasina da su Romi otimali djecu iz siromašnijih predgrađa francuskog glavnog grada.

Sud u Bobignyju, sjeveroistočnom predgrađu Pariza, proglasio je muškarce krivim za “sudjelovanje u grupi formiranoj s ciljem počinjenja nasilja”, odredbom francuskog kaznenog zakona koji kažnjava ljude koji pripremaju djela nasilja, čak i ako ih ne izvede.

Četvorica muškaraca osuđena su na pet do šest mjeseci zatvora. Druga dvojica su osuđena na pet mjeseci uvjetne osude.

Glasine koje su se širile na platformama društvenih medija poput Snapchata, Facebooka i Twittera uslijedile su nakon izbijanja nasilja nad Romima, unatoč uvjerenjima francuskih vlasti da nijedna otmica ili pokušaj otmice nisu prijavljeni policiji.

Yael Scemama, odvjetnik u antirasističkoj organizaciji Licra, koja predstavlja Rome, pozdravio je osude.

“Zločin je vrlo ozbiljan – optužbe su bile ozbiljne”, rekla je gospođa Scemama. “Ti mladići planirali su napasti neidentificirane ljude samo zato što su pripadali romskoj zajednici.”

Šestorica muškaraca nisu bili prisutni na presudi. Tražili su da ih ne zastupa odvjetnik.

Tijekom nekoliko dana krajem ožujka, deseci mladića s palicama i noževima napali su romski kamp i spalili kombije u Bobignyju, dok su se drugi sukobili s grupama Roma koji su se pokušavali braniti. U drugim predgrađima, Romi su pretučeni, prijetili su im ili su zastrašivani pucnjavom, prema grupama za zastupanje Roma.

Benjamin Griveaux, tadašnji vladin glasnogovornik, nazvao je nasilje “neprihvatljivim” i rekao kako pokazuje “apsolutnu potrebu borbe protiv lažnih vijesti”.

“Širenje takvih glasina na iznimno viralan i organiziran način na društvenim medijima rezultira nasiljem, stigmatizacijom zajednice”, rekao je tada gospodin Griveaux, nazivajući proces širenja glasina “odvratnim”.

Francuski parlament započeo je ovog tjedna raspravu o zakonu o govoru mržnje na internetu, jer se zastupnici stranke predsjednika Emmanuela Macrona nadaju da će “zaustaviti nekažnjavanje na društvenim mrežama”.

Pojam Romi obuhvaća niz etnički povezanih skupina koji već stoljećima žive u Europi, uključujući ljude koji se identificiraju kao Cigani.

Francuzi koriste taj izraz gotovo isključivo da bi se odnosili na populaciju iz istočne Europe, uglavnom iz Bugarske i Rumunjske, koje su se posljednjih godina doselile u Francusku. Procjenjuje se da u Francuskoj živi od 15.000 do 20.000 ljudi, od kojih mnogi žive u taborima na rubu gradova, gdje se suočavaju s trajnom diskriminacijom.

Njihova prisutnost dovela je do napetosti sa stanovnicima siromašnijih urbanih predgrađa Francuske, koji su često dom za ljude useljeničkog podrijetla koji se suočavaju s diskriminacijom i ekonomskim teškoćama.

Šestorica muškaraca kojima je suđeno su francuski državljani afričkog podrijetla u dobi od 23 do 27 godina, prema francuskim vijestima. Odbili su namjeru da napadnu romski kamp u Bobignyju i rekli da su otišli u Bobigny iz svog rodnog grada Chellesa, samo da vide jesu li online glasine istinite.

Pratili su kamione komunalca za koje su sumnjali da su sudjelovali u otmicama i uhićeni su nakon što su ih progonili stanari romskog kampa koji su bili upozoreni na napad.

Neki od muškaraca zanijekali su da su bili motivirani rasizmom i rekli su da su samo nastojali zastrašiti Rome. Ali društveni medijski zapisi predstavljeni na suđenju bili su mnogo eksplicitniji.

“Što više ljudi ima, to više imamo šanse da ih uhvatimo”, rekao je jedan od optuženika u Snapchat videu u noći napada, s naslovom “To je rat”, piše u novinama Le Parisien.

Trojica drugih mladića proglašena su krivima u travnju u svezi s istim napadima na Rome, na temelju optužbi koje su se kretale od nasilnog napada do opiranja uhićenju. Dobili su kazne od šest do deset mjeseci zatvora. Četvrti čovjek je oslobođen.

Neke organizacije za zaštitu prava i odvjetnici koji zastupaju Rome kritizirali su kazne kao nedovoljne.

“Ovo su vrlo lagane kazne”, rekao je Henri Braun, odvjetnik dobrotvorne organizacije Glas Roma, u presudi u srijedu. “Rasizam protiv Roma jedan je od najdublje ukorijenjenih oblika rasizma u našoj zemlji.

“G. Braun je kazao kako je njegova organizacija dokumentirala 38 napada na Rome nakon što su se u ožujku pojavile dezinformacije.

Širenje glasina usmjerenih na društvene ili etničke skupine na društvenim medijima, često popraćeno fotografijama ili videozapisima koji nemaju kontekst, ali su prikazani kao dokaz zločina ili nedjela, su doveli do nasilja u posljednjih nekoliko godina, neki od njih su doveli i do smrti. U Indiji prošle godine, glasine o otmičarima djeteta postale su viralne na WhatsApp, što je potaknulo strašnu rulju da ubije dvadesetak nedužnih ljudi.

Slične neutemeljene glasine dovele su do napada u Meksiku i ruralnoj Indoneziji, a kampanje društvenih medija uključene su u masovnu agresiju na etničke skupine u Mianmaru i Šri Lanki.

Izvor: nytimes.com

🔥1