U poljskom gradu Poznań, lideri regiije potpisali Deklaraciju o integraciji Roma

Autor: D.M.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana potpisali su danas Deklaraciju o integraciji Roma, na Summitu koji je održan u poljskom gradu Poznań. Cilj deklaracije je da podrži socio-ekonomske integracije romske populacije.

Lideri su obećali da će poduzeti sve neophodne korake da ostvare konkretne rezultate u područjima zapošljavanja, stanovanja, edukacije, zdravstva i borbe protiv diskriminacije Roma.

Zemlje koje su obuhvaćene procesom su BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Inače, Summit Zapadnog Balkana dio je Berlinskog procesa, inicijative koju je pokrenulo nekoliko zemalja EU kako bi potaknulo regionalnu suradnju i europsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Na Summitu su zemlje Zapadnog Balkana potvrdile posvećenost jačanju suradnje sa setom konkretnih mjera. Fokus je na područjima transporta, energije, digitalnih tehnologija, ekonomije, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa.

Šefovi vlada, ministri vanjskih poslova, ekonomije i unutrašnjih poslova zemalja Balkana, razgovarali sa sa kolegama iz nekoliko zemalja EU.

Sastanku su prisustvovali visoka predstavnica EU Federica Mogherini i povjerenik EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Izvor: portal-udar.net

🔥1