‘Ovo je geto cigana. Ne Roma, nego cigana. Bandić se prevario ako misli da će dobiti glas’

Objavljeno 04 srpnja na webstranicama večernjeg lista.

Autor: Vecernji.hr/Hina/Ana Tenžera

Jutros je bila počela je deložacija stanovnika Plinarskog naselja. Policija je ogradila teren, a bageri i kamioni su također bili na spomenutom mjestu. Nije bilo incidenata te su svi surađivali s policijom. Sveukupno je bilo preseljeno 29 obitelji.

Nije bilo većih incidenata, međutim djeca iz naselja su bila uplašena. Stanovnici su surađivali s policijom jer im je bilo rečeno, ako ne budu surađivali, bit će skinuti s liste za preseljenje.  Danas oko 4 sata ujutro krenulo je rušenje Plinarskog naselje u kojemu su godinama u nehumanim uvjetima živjele romske obitelji koje su u tijeku preseljenja.

Pročelnik Damir Lasić izvijestio je da je od 18 obitelji koje su koristile objekte u Plinarskom naselju, njih osam zbrinuto u stanovima na adresi Novi Petruševec 8, dok je preostalih 10 obitelji useljeno u gradske stanove na drugim lokacijama.

– Dakle, zgrada u Novom Petruševcu 8 novi je dom za 29 socijalno ugroženih zagrebačkih obitelji koje nisu i nemaju mogućnost svoje stambeno pitanje riješiti na drugi način- rekao je Lasić. Dodao je kako je objekt kupljen i legaliziran kao stambeno-poslovna zgrada i posjeduje valjanu dokumentaciju o sigurnosti i uporabljivosti.

Tamošnji stanovnici bunili su se protiv ovakvog rješenja Grada koji je odlučio obitelji preseliti.

– Došlo je do useljenja čini mi se cijelog broja ljudi koji tu trebaju doći. Stanovnici Petruševca nisu organizirali prosvjed, nema smisla se boriti protiv ovakvog gradonačelnika i ovakvog HDZ-a. Razočarani smo jer institucije nisu odradile posao kako bi trebale- stručno i primjenjeno zakonima Republike Hrvatske. Razočaran sam i da ja ko hrvatski branitelj nakon 30 godina rata, ovako funkcioniramo u državi. Nas najviše smeta način jer, prvenstveno ako ćemo o Romima razgovarati, ni oni nisu željeli živjeti u getu. Vidite kako zgrada izgleda i većina je u toj zgradi. Ne znamo kakav će bit njihov suživot između njih i naš s nama. Protivili smo se i jedni i drugi. Vidljivo je koliko je policije. Ovo je zgrada koja izgleda kao koncentracioni logor za more, nisu zaslužili da ih se ovako tretira. Imao sam neke informacije da su ih gradske službe prisiljavale uzimanjem djece, a vi idite živjet pod mostove- rekao je Jozo Jurić, predsjednik MO Petruševec. Dodaje kako je jutros došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri Hitne pomoći.

Što se tiče Roma, oni su podvojeni – koliko je nekima drago da su dobili stan, toliko je ostatak kazao da ne zna kako će se međusobno slagati.

– Ovdje je trebao biti tehnološki park, a uselili su obitelji ovdje pod sumnjivim okolnostima. Imali smo brojne sastanke s gradonačelnikom Bandićem, ali sve bezuspješno. Prvo je trebalo sagraditi vrtiće, škole, osigurati uvjete. Pa tu je nezaštićena pruga, straćare, a bit će brojne djece – kazao je Pero Diankov iz građanske inicijative za 24 sata.

– Ja se nadam da će sve proteći dobro, zgrada je prilagođena obiteljima, uređeni su stanovi i iznutra i izvana, definitivno im je bolje nego u Plinarskom. Dvanaest obitelji je uselilo, osam je došlo danas, selimo i po Jelkovcu i drugim lokacijama. Grad se trudi zbrinuti i naravno da smo svima na usluzi pa tako i mjesnom odboru. Bit ćemo u koordinaciji. Grad je ovdje- rekla je Marina Zagorec, pomoćnica pročelnika za upravno – pravne poslove.

Zuhra Šečić zbunjeno je stajala naslonjena na ogradu, ptiajući se ima li je uopće na popisu za „romski geto“.

– Deset godina tražim smještaj, uvijek su me odbili, sa šestero maloljetne djece. Molila sam i romsku udrugu i Grad Zagreb. Svima su dodjelili stanove, na ulici sam i ne znam svoj status- rekla je Z. Šečić.

– Ucjenjivali su me, nisam zadovoljan jer je ovo geto cigana. Ne Roma, nego cigana što ih je napravio gospodin Bandić. Za godinu dana će se tu vješati tepisi, bit će tučnjave. Ne tražim bolji život, tražim baraku. Ne stan gdje mogu biti na miru sa svojom djecom koju me strah pustiti na ulicu. I ovi građani koji žive ovdje su u pravu – ako jedan od nas napravi neku glupost, svi ćemo ispasti krivi. Razumijem, ovo se nije smjelo napraviti. Misli da će dobiti glas? Romska udruga dobila je novac u džepove samo da nas strpaju ovdje. Nemam novaca da kupim namještaj, šta da djecu stavim na pod, na laminat?- rekao je Smajo Bađić, jedan od stanara.

Video: Stanovnici Petruševca nisu dopustili useljenje Roma u njihovo naselje

Izvor: vecernji.hr

🔥0