Bageri sravnili Plinarsko naselje!

Autor: Vijesti.hr/HIna

Iz Plinarskog naselja osam romskih obitelji preseljeno je u Petruševec, a 10 u gradske stanove na drugim lokacijama

Iz zagrebačke Gradske uprave u četvrtak su izvijestili o uklanjanju objekata u Plinarskom naselju u kojem su godinama u nehumanim uvjetima živjeli Romi te da je od ukupno 18 obitelji, njih osam preseljeno u Petruševec, a 10 na druge lokacije u gradu.

“Uklanjanje objekata počelo je danas nakon što su svi dosadašnji korisnici objekata u mirnom postupku ispraznili i zapisnički predali Gradu Zagrebu bespravno zaposjednute objekte u Plinarskom naselju”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Damir Lasić.

Kaže kako su većinu stanovnika Plinarskog naselja činili pripadnici Romske nacionalne zajednice, te da se se Grad zahvaljuje Vijeću romske nacionalne manjine Grada Zagreba, saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju te Savezu Roma Hrvatske ‘Kali Sara’ na suradnji u kontaktima s romskom zajednicom. Ujedno se zahvaljuju svim službama koje su sudjelovale u provedbi tog posla.

Pročelnik Lasić izvijestio je da je od 18 obitelji koje su koristile objekte u Plinarskom naselju, njih osam zbrinuto u stanovima na adresi Novi Petruševec 8, dok je preostalih 10 obitelji useljeno u gradske stanove na drugim lokacijama.

Naglašava da je zgrada u Novom Petruševcu 8 gradsko vlasništvo, da je objekt kupljen i legaliziran kao stambeno-poslovna zgrada i posjeduje valjanu dokumentaciju o sigurnosti i uporabljivosti. “Dakle, zgrada u Novom Petruševcu 8 novi je dom za 29 socijalno ugroženih zagrebačkih obitelji koje nisu i nemaju mogućnost svoje stambeno pitanje riješiti na drugi način”, poručio je.

Vezano za rušenje Plinarskog naselja u kojemu su godinama živjeli Romi, Lasić je objasnio da je Grad Zagreb vlasnik objekata i zemljišta u Plinarskom naselju te da je rušenje tih objekata  “naloženo još 8. ožujka 1991. i to rješenjima Gradskog sekretarijata za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze, koje je potvrđeno Vještvom ovlaštenog sudskog vještaka od 22. veljače 2019.”Problem Plinarskog naselja pokušava se riješiti 20 godina

“Osim što su objekti ruševni, život u istima predstavlja ugrozu za zdravlje kako je to razvidno iz mišljenja Gradskog ureda za zdravstvo od 11.veljače 2019.”, istaknuo je pročelnik Lasić.

Dodao je i kako je rušenje tih objekata, nažalost, godinama odgađano zbog činjenice da su bili kontinuirano bespravno zaposjednuti od strane socijalno ugroženih osoba.

“Grad Zagreb je tijekom proteklih više od 20 godina pokušavao riješiti problem Plinarskog naselja, prije svega dodijelivši 69 stanova osobama koje su imale valjanu dokumentaciju o korištenju objekata i 10 stanova osobama koje su ispunjavale uvjete za stambeno zbrinjavanje. Međutim, iako je Grad sustavno dodjeljivao stanove, preseljavao korisnike i onesposobio prazne objekte iste su novi bespravni korisnici obnavljali i zaposjedali obrazlažući to nemogućnošću pronalaska drugog smještaja. S obzirom da je Grad Zagreb postupajući po Odluci o najmu stanova korisnicima navedenih objekata osigurao stambeno zbrinjavanje u gradskim stanovima stekli su se uvjeti za provođenje navedenih rješenja o rušenju”, zaključio je pročelnik Lasić.

Izvor: vijesti.rtl.hr

🔥5