Policija ušla u Plinarsko! Bageri spremni za rušenje ilegalnog romskog neselja i gradnju hotela

Autor: Vijesti.hr, Ružica Đukić

Tik uz Radničku ulicu, otmjenu zagrebačku biznis zonu punu nebodera i banaka, nalazi se Plinarsko naselje

Baš kako je bilo i najavljeno, policija je rano jutros ušla u Plinarsko naselje u kojem živi 20-ak romskih obitelji koje od tamo moraju iseliti. Osim stanovnika Plinarskog naselja, policija odvodi i pse. Četiri idu sa stanovnicima Plinarskog od kojih bi većina trebala biti smještena u Petruševec, dok je još deset pasa odvedeno u Dumovec, javlja reporterka Ružica Đukić.

Samo par stotina metara od Radničke ulice, otmjene zagrebačke biznis zone pune nebodera i banaka, nalazi se Plinarsko naselje. Bez kanalizacije, puno straćara i smeća, već desetljećima to je dom brojnim romskim obiteljima, no danas kreće rušenje naselja.

Ekipa RTL Direkta sinoć je bila s dvadesetak romskih obitelji koji ovdje žive, a koji su se tijekom dana pripremali za selidbu. Većina bi ih trebala preseliti u Petruševec gdje zagrebački gradonačelnik planirati smjestiti 29 romskih obitelji.

No prošli tjedan to nije dobro prošlo – građani su se ondje žestoko usprotivili i svojim tijelima zapriječili useljavanje jer zgrada nit je legalizirana ni građena za stanovanje, što su nam potvrdili i sami Romi u Plinarskom naselju.

“Užasno se osjećam, jako mi je teško. Napuštam svoj dom u kojem godinama živim, bez obzira u kakvim god on uvjetima bio – i derutnim i nehumanima, ovo što su nam napravili još je nehumanije”, kazala je Tihana Kučiš, stanarka Plinarskog naselja za RTL Direkt.

Kako se neslužbeno doznaje, na mjestu Plinarskog naselja trebao bi niknuti jedan hotel.

Izvor: vijesti.rtl.hr

🔥1