BIH: “Romi zahvalni za svaki pomak, ali nećemo biti predmet podrugivanja,” rekao je Suljić

Mehmed Suljić (1948.) član je Vijeća nacionalnih manjina FBiH, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac, a gotovo cijeli radni vijek proveo je u realnom sektoru kao diplomirani mašinski inženjer, u direktnoj proizvodnji. Nagrađivan je za angažman u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito romske nacionalne manjine.

Za sebe kaže da pripada “manjinskom narodu koji živi bez doma i groba, narodu koji je stalni gost a dolazi niotkuda, te usprkos tome ostaje vjeran životu i temeljnim ljudskim vrijednostima”.

Suljić smatra da se, na osnovu svega što se s romskom zajednicom zbiva na ovim prostorima, Romi nalaze na balkanskoj vjetrometini, razapeti između farse i zbilje.

Uvijek kad se pomisli da ide ka rješenju i da problemi zapravo postaju proces ili uspjeh, Romi se, kako kaže, kao nacionalna manjina nađu na novom početku.

– Zabrinuta Europa u kojoj je po neformalnim podacima, skoncentrirano najviše Roma, nađe novi model i baci ‘kost’ tzv. državama u tranziciji u kojima je, opet po neformalnim procjenama, najviše Roma i eto materijala za rad. Izrada nacionalnih programa, planova, mjera podsjeća na ‘stampedo’ oko rješavanja svih pitanja romske nacionalne zajednice, a stanje zapravo ostaje isto. Mi, obrazovani Romi znamo odgovor, ali nas se plaše jer razapeti šator u kojem su Romi glavni akteri morao bi biti demontiran, a romska zajednica orijentirana prema onome što se zove pozitivno kretanje – ističe Suljić u razgovoru za Fenu.

Naglašava da svi ti programi imaju cilj integrirati Rome u društvu za koje kaže da su ‘htjeli mi to priznati ili ne, u većini država, itekako integrirani u društvo samo se to teško prihvata’.

 Najviše je onih posebno u ‘razvijenoj Evropi’ koji bi da su Romi integrirani, ali ne u njihovoj državi. Romi nose karakteristike nomadskog života, ali najmanje 50 godina nisu nomadi, pogotovo ne na prostorima Evrope. Godinama Rome pokušavaju integrirati u društvo. A oni jesu integrirani, jer su neodvojivi dio društva u kojem žive – poručio je.

Kaže da se godinama ponavljaju ista obećanja, izdvaja i novac što se potom prezentira kao dostignuće. Istovremeno se, ističe, većina novca dodijeljenog programima namijenjenim Romima troši na prazne priče, a tek mali dio u konačnici nađe put do Roma.

– Pitanje Roma vrlo je profitabilno, za neke ljude. Baviti se problemima Roma donosi prihode nekima, ali ne i Romima. Istina, nađe se i pokoji podoban Rom koji potom služi kao alibi. Prava istina je da se novac namijenjen Romima, iznad svega, troši na lični interes – poručio je.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Autor: Sanda Hrkić/Fena
Izvor: portal-udar.net

🔥0