Kajtazi o Petruševcu: Prosvjedi jer se useljavaju ‘drugi i drugačiji’

Autor: V.P./Hina

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je u četvrtak kako mu je žao zbog prosvjeda stanovnika zagrebačkog naselja Petruševec koji su blokirali zgradu u koju su trebale useliti socijalno ugrožene romske obitelji te je poručio kako su prosvjedi upravo zato što je riječ o pripadnicima romske zajednice te zato što su ‘drugi i drugačiji’

‘Meni je jako žao. Imao sam već nekoliko sastanaka upravo s mještanima Petruševca u Hrvatskom saboru i rečeno mi je da (prosvjed) nije protiv Roma. Ja samo postavljam pitanje: Ako nije protiv Roma, onda zašto je? Da je bilo kakvo drugo preseljenje, sigurno ne bi bili ovakvi prosvjedi. Prosvjedi su upravo radi toga što su pripadnici romske zajednice zato što su drugi i drugačiji’, rekao je Kajtazi novinarima nakon što ga je predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala za doprinos unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Kajtazi je podsjetio da su prosvjedi održani i prije manje od mjesec dana sa različitim transparentima te ‘s različitim govorima mržnje i diskriminacije’.

Poručio je i da će probati razgovarati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te će mu dati punu podršku u useljenju romskih obitelji, zato što, kako kaže, grad Zagreb ne smije biti drugačiji, jer je multinacionalni grad koji prihvaća sve ostale nacionalne manjine.

‘Tako da gradonačelnik grada Zagreba ima sigurno moju punu potporu kao i potporu Saveza Roma u Hrvatskoj ‘Kali Sara’ i kompletnu romsku zajednicu’, istaknuo je Kajtazi.

Rekao je da je njegova poruka prosvjednicima ista kao i ranije te dodao da ovo nisu prvi takvi prosvjedi te se prisjetio Svete Klare i Sopnice.

Kajtazi očekuje sretan završetak

‘Non-stop se takvi prosvjedi dešavaju, ali poslije toga je uvijek sretan završetak’, istaknuo je Kajtazi te poručio kako očekuje i vjeruje isto tako i u ovome prosvjedu u Petruševcu, sretan završetak.

Mišljenja je i kako preseljenje pripadnika romske zajednice u zgradu u Petruševcu nije možda najbolje rješenje, ali je, kaže, sigurno bolje od onoga gdje su živjeli.

Kajtazi je zahvalio svima onima koji podupiru romsku zajednicu, svima koji žele boljitak romske zajednice.

Želi, kaže, da Romi u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj imaju suživot s većinskim stanovništvom.

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec u četvrtak su blokirali zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu. Policijska uprava zagrebačka (PUZ) Hini je potvrdila kako je interventna policija privela 10 građana jer su drugima onemogućili pristup stanovima koje su dobili na korištenje, a ulazak u stanove nisu dozvolili niti nadležnim osobama iz ureda Grada Zagreba. Djelatnici Hitne pomoći rekli su Hini da su tijekom prosvjeda pregledali tri osobe, dok je jednoj pozlilo te je odvezena u bolnicu.

Stanovnici Petruševca protiv odluke Grada Zagreba o useljenju 29 socijalno ugroženih romskih obitelji prosvjedovali su i u ožujku ove godine, kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio da će se u zgrade useliti socijalno ugrožene obitelji.

Izvor: tportal.hr

🔥1