Zlouporaba novca za Rome – sveprisutna pojava

Autor: Danijela Mrkić

Zlouporaba novca namijenjenog Romima je, kako se čini, sveprisutna pojava ne samo u BiH nego i u mnogim drugim zemljama.

Najsvježiji primjer dolazi iz Mađarske. Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF), naime, priopčio je da Vladin program za pomoć romskoj manjini nikada nije funkcionirao i nije čak ni djelimično ostvario željeni rezultat.

Program nazvan “Most ka svijetu rada” primio je 1,6 milijardi mađarskih forinti za uspostavljanje društvene zadruge. No, prema izvještaju, “postoje sumnje u regularnost utroška ovog novca”, javili su ovog tjedna mađarski mediji.

Kako se navodi u izvještajima, nakon dvije godine istrage, OLAF je u listopadu prošle godine poslao nalaze i preporuke uredu tužitelja. Sadržaj dokumenta do danas nije javno objavljen, ali je organizacija preporučila da se otvori krivična istraga u ovom predmetu.

OLAF je još 2015. izvijestio mađarsku Vladu da postoje moguće zlouporabe u vezi s ovim programom. No, vlada nikada nije imenovala osumnjičene i nije saslušala zvaničnika koji je provodio program Flóriána Farkasa, koji je član parlamenta ispred stranke Fidesz.

Prema nalazima OLAF-a:

– Lokalna nacionalna vlada Roma (ORO) nije osigurala operativne uslove za rad zadruge, koja stoga nije mogla postati samoodrživa.

– Mnoge nekretnine su kupljene na kojima nije izvršen nikakav značajan posao.

– Bila je predviđena izgradnja mreže mentora, ali to se nije desilo; umjesto toga uposlili su predstavnike ORO-a koji su posebno plaćeni.

Prema izvještaju, prije prekida ugovora Ministarstvo ljudskih resursa otkrilo je 24 nepravilnosti unutar programa, čak i prije nalaza OLAF-a. U 11 slučajeva nepravilnosti su potvrđene.

Slučajevi i u BiH

Udar je u više navrata u posljednje vrijeme pisao o zlouporabi novca za Rome u BiH, za koji se ispostavlja da je sveprisutna pojava.

Podsjetimo da je početkom ovog mjeseca o ovome govorio gradski vijećnik Grada Tuzle ispred reda nacionalnih manjina, Nedžad Jusić.

– Tokom godina, pribavio sam materijalne dokaze koji dokazuju zlouporabu novca i  koruptivne radnje tokom realizacija projekata za stambeno zbrinjavanje Roma – izjavio je tada Jusić.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0