U međimurskoj županiji planirano proširenje predškole za romsku djecu od treće godine

Foto: Vjeran Žganjec Rogulja/PIXSELL
Autor: Ivica Beti

Od velikog mirnog prosvjeda “Želim normalan život” na čakovečkom Trgu Republike prošla su samo tri tjedna, a pomaci se već vide. Ministarstva se uključuju u rješavanje problema

Od velikog mirnog prosvjeda “Želim normalan život” na čakovečkom Trgu Republike prošla su samo tri tjedna, a pomaci se već vide. U ministarstvima su napokon shvatili težinu problema koji tridesetak godina muči stanovnike Međimurske županije, a propali su i pokušaji da se nezadovoljstvo velikog dijela građana relativizira i ostavi lokalnoj razini, kao da župani, gradonačelnici i načelnici imaju ovlasti mijenjati zakone. Ubrzo nakon prosvjeda u Međimurje je dojurio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i najavio pojačanja Policijskoj upravi međimurskoj.

Predškola od treće godine

Prvih desetak policajaca iz drugih uprava već je premješteno na “vrući” teren u Međimurju, a do kraja ljeta stići će ih još. Čeka se da završe školovanje. No, kako policija ne može riješiti problem, već samo posljedice, uključuju se i napokon i druga ministarstva. Konkretniji pomaci dogodili su se i u Ministarstvu pravosuđa. U radnom posjetu ministru Draženu Bošnjakoviću boravili su župan Matija Posavec, načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić sa zamjenicima Krunoslavom Kamenićem i Željkom Balogom, organizator prosvjeda Alen Pancer te savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber. Uz prosvjed u Čakovcu, tema razgovora bilo je i uključenje Ministarstva pravosuđa u izmjene i dopune Kaznenog zakona.

– S ministrom Bošnjakovićem dogovorena je hitna promjena Zakona kojima bi se neovlašteni ulazak u tuđe dvorište definirao kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, što do sada nije bio slučaj. Sljedeći korak je da se u suradnji s Ministarstvom obrazovanja projekt predškole za djecu romske nacionalne manjine proširi te da obuhvaća djecu već od treće godine života, dok Ministarstvo za socijalnu skrb svoj doprinos može dati kadrovskim kapacitiranjem Centra za socijalnu skrb Čakovec i praćenjem načina na koji se troši socijalna pomoć, na što je župan Posavec više puta upozoravao i predlagao uvođenje vaučera u slučaju nenamjenskog trošenja sredstava – napominju u Međimurskoj županiji.

Izvor: lokalno.hr

🔥1