Bugarska: Romi dobrovoljno obnovili dječiju bolnicu

Foto: Flagman
Autor: Dalibor Kraišniković

U gradu Serdets u Bugarskoj, godinama djeluje protestanska crkva koja okuplja manjine i pomaže im da se lakše integriraju u društvo. Crkva je veoma aktivna, pa se u grad rijetko ulaže novac sa strane koji bi bio utrošen za slične projekte, a rad nevladinih organizacija je također ograničen.

Naime, u Serdetsu, na jugoistoku Bugarske, oko 20 Roma je danima radilo na obnavljanju odjeljenja dječije bolnice, kupujući čak i vlastiti materijal. Svi oni su dio protestantske zajednice u ovom gradu. Jordan Atanasov, pastor, za Flagman je govorio kako je rođena ova plemenita ideja.

– Krajem svibnja, moja poznanica, medicinska sestra nazvala me i rekla da glavni doktor želi razgovarati sa mnom. Zamolio me je da pronađem mlade, pripadnike naše crkve da pomognu oko lijepljenja pločica za jednu od soba u dječijem odjelu. Međutim, bolnica je bila u jako lošem stanju pa sam odlučio pozvati još nekoliko muškaraca, žena i mladih iz crkve i ispričao sam im kako bismo mogli doprinijeti. Svi su prihvatili ideju i odlučno istaknuli da žele pomoći – istaknuo je pastor Atanasov.

Za bugarski Flagman, pastor je objasnio kako su svi imali svoj posao i znalo se tko postavlja pločice, tko kupuje materijal, tko čisti i slično, a iako niko nije profesionalac, svi su se trudili. Neki imaju svoje radne obaveze, ali nakon njih dolaze u bolnicu da pomognu, objasnio je pastor.

Protestanska crkva u Serdetsu djeluje već 19 godina i redovno se održava bogoslužje. Pored vjerskih, djeca i roditelji se podučavaju i drugim principima – poboljšanje higijene, zaustavljanje ranih brakova i nasilja, redovno slanje djece u školu, a siromašnim porodicama crkva pomaže sa hranom, lijekovima i prijevozom.

Pastor Atanasov smatra da je ovakav vid inkluzije bolji u odnosu na onaj koji sprovode nevladine organizacije, koje godišnje primaju milione bespovratnih sredstava, a “nikada u životu nisu ušle u romsko naselje”, prenosi Flagman.

Izvor: portal-udar.net/flagman.bg

🔥3