RoUm – umjetnička kolonija Rijeke 2020 EPK krenula s radom

Foto: Torpedo Media
Autor: Marin Ružić

Rijeka – U organizaciji programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, pod vodstvom Morane Stinčić i Igora Lenarda, u Rijeci se 14., 15. i 16. lipnja 2019.g. održava još jedna umjetnička kolonija RoUm Rijeka. Radi se o ciklusima radionica recikliranja i ponovne uporabe korištenih predmeta, namijenjenih romskoj zajednici.

RoUm je zajednica romskih i neromskih umjetnika, zanatlija i dizajnera u kojoj se otpad spašava i prenamjenjuje u predmete za unutarnji dizajn. RoUm okuplja heroje otpada koji dokazuju koliko je pogrešno ne samo odbacivati ljude već i predmete. Projekt suživota, društvenog poduzetništva, ekološkog napora za održivi grad, ljubavi prema primijenjenoj umjetnosti, želje za očuvanjem zanata, potrebe za društveno odgovornom potrošnjom i proizvodnjom utemeljen je na pomalo iracionalnoj vjeri da i predmeti mogu imati dušu, ako ih dotakne dovoljno ruku.

U proizvodnim radionicama RoUm stvara predmete kao što su lampe, police, skulpture i stolovi te za te predmete gradi digitalne priče o njihovom nastanku i tzv. nadciklaži, a izrađeni predmeti se prodaju ili iznajmljuju objektima i pojedincima. Ta se sredstva koriste za daljnji rad i edukaciju.

RoUm je nagrađen kao jedna od najboljih socijalnih inovacija i nezavisno istraživanje ACT grupe pokazalo je da za svaku uloženu kunu RoUm generira 2.06 kn društvene dobiti.

Nakon lipanjske radionice, koja je upravo u tijeku, sljedeći je ciklus najavljen za rujan ove godine.

Izvor: torpedo.media

🔥2