Romi iz ruskog sela Chemodanovka prisilno istjerani

Na stotine Roma je prisilno iseljeno iz sela u zapadnoj Rusiji, nakon što je jedan Rus ubijen, a drugi ostao u komi poslije masovne tuče.

Tenzije između Roma i ruskih seljana u regionu Penze prošlog tjednae su dostigle točku ključanja, kada je došlo do smrtonosne svađe, paljevina, prinudnih iseljavanja, pa čak i optužbi za skrivenu “američku ulogu” u nasilju.

Još četiri osobe su primljene u bolnicu nakon uličnih borbi, za koje se kaže da su bile izazvane žalbama ruskih seljana protiv Roma zbog seksualnog uznemiravanja.

Tada su, odjednom, Romi otišli, ostavivši iza sebe 90 praznih kuća. Nakon što je Fadejev rekao da je na stotine Roma prisilno iseljeno u Volgograd, regionalna vlada je negirala njegove reči, priopčivši da su romske porodice mirno napustile selo. Ni Fadejev ni članovi romskih porodica nisu bili dostupni za komentar, a seosko vijeće je “Guardijanu” reklo da mu nije dopušteno da razgovara s novinarima.

Kancelarija guvernera priopčila je da vejruje da je 650 Roma napustilo selo Chemodanovka, kao i susjedno selo Lopatka, ali ne silom.

Incident je posebno zabrinjavajući primjer etničkih napetosti koje se mogu pojaviti u malim ruskim gradovima i romskim zajednicama, koje dobijaju malo podrške od vlade.

Nakon prvog sukoba u četvrtak, oko 1.500 seljana okupilo se kako bi zatražilo zaštitu od regionalne vlade, privremeno blokirajući federalni autoput M5 “Ural” u znak protesta.

Kada je guverner regiona, Ivan Belozercev, stigao u selo da pokuša da smanji tenzije, on je za sve optužio SAD.
– Amerika, zapad, uložila je ogromne količine novca u pripremanje ljudi ovde … oni su u svakoj regioji, uključujući i našu, i ne žele da rješavaju probleme, žele da destabiliziraju situaciju. Ovdje donose lažne informacije – rekao je on u nedjelju.

Izvor: rominfomedia.rs

🔥1