U ruskom selu Chemodanovka zbog masovne tučnjave umrla jedna osoba. U selu Lopatki došlo do velikog požara u kućama u kojima žive Romi

Foto: Društvene mreže
Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Predsjednica Savezne nacionalno-kulturne autonomije ruskih Roma, Nadezhda Demetr, podijelila je svoju viziju uzroka sukoba u selu Chemodanovka u regiji Penza. Prema njezinim riječima, masovna tuća nastala je zbog svađe među djecom. Demetr je bila ogorčena u emisiji uživo na kanalu NSN: “Bilo je djece koja su se svađala na jezeru. Stanovnici su sami ušli u romsku kuću i započeli tu tuču – a o tome nitko ne govori! ”Predsjednica romske autonomije također je ogorčena vigilantizmom.

Masovna tuča dogodila se 14. lipnja. Kao rezultat sukoba, jedna osoba je umrla nakon što je hospitalizirana s traumatskom ozljedom mozga.

Da bi razgovarali o incidentu s Romima, sazvan je skup ljudi, a mještani su u znak protesta blokirali autocestu. Tvrde da su Romi započeli “gnjaviti” turiste. Postoji i treća verzija, prema kojoj su Romi pokušali silovati jednu od lokalnih maloljetnih djevojaka, zbog koje su mještani ustali.

Zbog sukoba je u selu Lopatki, u blizini Chemodanovka (regija Penza), došlo do velikog požara u kućama u kojima žive Romi. Korisnici društvenih mreža izvješćuju o situaciji.

Prema EMERCOM-u, požar je započeo jučer u 21:46 po moskovskom vremenu. Nekoliko je kuća izgorjelo.

“Nema prijavljenih žrtava”, izvijestilo je Ministarstvo.

Korisnici društvenih mreža pretpostavljaju da je to bio palež.

Rad vlasti u Chemodanovka, Penza regiji, gdje je izbila masovna svađa između lokalnih stanovnika i Roma, biti će pregledana od strane viših vlasti. Takav nalog je dao predsjednički izaslanik Ruske Federacije u Federalnom okrugu Volga, Igor Komarov.

Također je naredio načelniku regije Ivanu Belozertsevu da prati istragu kaznenog predmeta i osigura mjere sigurnosti u selu. Osim toga, vlada regije Penza trebala bi razviti plan za poboljšanje socio-ekonomske situacije u selu.

Kao što The CrimeRussia napisao, građanski nemiri i borba u selu Chemodanovka u Penzinoj regiji mogli su biti izazvani neaktivnosti policije – kada je sukob počeo, samo je jedan policijski automobil stigao na mjesto događaja sa nekoliko policajaca koji nisu mogli ništa učiniti.

Do noći je specijalna policija privela samo tri seljana koji su sudjelovali u borbi. To je naljutilo stanovništvo sela, koje je sljedećeg dana blokiralo saveznu autocestu.

Guverner Penza regije: Ivan Belozertsev

Guverner regije i šef istražnog odbora Aleksandar Bastrikin su već intervenirali u sukobu između mještana i Roma. Ukupno je uhićeno 174 osoba, od kojih je 12 identificirano kao sudionici borbe. Među njima je i mladi Rom, koji je vjerojatno Grushinov ubojica, javlja portal Crime Russia.

 

🔥6