Institucionalna diskriminacija Roma: Slučaj Hrvatska

Srđan Dvornik: Teško je govoriti o diskriminaciji Roma u Hrvatskoj
Autor: Stojan Obradović

U dosada najvećem istraživanju romske populacije u Hrvatskoj  „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka„ koje je obavljeno 2017. godine, na ključno pitanje o diskriminaciji Je ste li vi osobno u posljednjih godinu dana bili diskriminirani, odnosno stavljeni u nepovoljni položaj zbog neke osobne karakteristike, od neke osobe ili organizacije, više od dvije trećine romskih ispitanika (71 posto) odgovorilo je ne dok ih je manje od trećine (28,2 posto) odgovorilo potvrdno  od čega je većina tu diskriminaciju osjetila više puta.

Da li su ovi rezultati iznenađujući? Bolji ili gori od očekivanih? Kako ih interpretirati?  Da li bi se mogli zgražavati nad činjenicom da je puno Roma, nažalost osjetilo neki oblik diskriminacije, ili bi se pak kao društvo mogli „tješiti“ da  ipak značajna većina Roma, nije osjetila ni prošla kroz ovo, mnogima vjerojatno i traumatično iskustvo?

Kada su Romi u pitanju, njihova je diskriminacija višestruka i bitno uvjetovana socijalno ekonomskim statusom odnosno deprivacijom, ali i indirektnoj i institucionalnoj diskriminaciji, jer razni propisi i institucije ne uzimaju u obzir specifičnosti teškog životnog položaja romske populacije, ili čak otvoreno, ili prikriveno prakticiraju predrasude.

A kada se tome doda i tzv. diskriminacijski javni diskurs koji generalno stigmatizira, osuđuje, odbacuje, prezire pripadnike romske zajednice, nema sumnje da ni bolji omjer diskriminacijskih postotaka ne može prikriti surovu realnost.

Zato umjesto kiselog zadovoljstva da eto čak 70 posto Roma tvrdi kako nije bilo direktno pogođeno nekom direktnom diskriminarajućom pojavom, s pravom bi se moglo najprije konstatirati kako su Romi zapravo broj jedan, sinonim za diskriminaciju, a onda bi tako da bi uzimajući u obzir kompleksnost  diskriminacijskih formi i praksi mogli postaviti ključno pitanje: ima li uopće Roma koji nisu izloženi ovom, ili onom obliku diskriminacije!?

Srđan Dvornik: Teško je govoriti o diskriminaciji Roma u Hrvatskoj

Srđan Dvornik, istraživač civilnog društva, odličan poznavatelj romske situacije u Hrvatskoj i autor više značajnih teorijskih radova o karakteru, pojavnim oblicima i praksi  diskriminacije, odgovarajući  na naše pitanje o stanju diskriminaciji Roma u hrvatskom društvu danas, da li  se smanjuje ili jača, svoje ocijene  sažima na sljedeći način:

„Teško je odgovoriti. Prvo, jer se stanje sistematski ne prati, a drugo, jer politika protiv diskriminacije nije dosljedno artikulirana. Prije sedam godina donesena je strategija, ali uz nju nisu obavljeni istraživački poslovi da bi se egzaktno ustanovilo početno stanje, pa onda po njemu pratilo da li se, i koliko, doista smanjuje diskriminacija Roma. Tek je pred dvije godine, zahvaljujući projektu Centra za mirovne studije, ispravljen taj nedostatak, pa se i pokazalo da diskriminacija u znatnoj mjeri traje i dalje. A ona je, da podsjetim, posvemašnja i, nažalost, različiti se njeni faktori i uzroci međusobno isprepliću i pojačavaju.“

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥5