Upoznajte Rome koji prkose predrasudama

Foto: Screenshot
Autor: Kristina Čirjak

I Nura i Siniša i Severina zalažu se za obrazovanje Roma kako bi ih što više krenulo njihovim stopama

Zabrinjavajuće je statistike iznio danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović –
trogodišnju srednju školu u Međimurju završilo je lani tridesetosmero Roma, a četverogodišnju njih četvero.

Ali ima i onih koji prkose predrasudama – koji idu u školu, završavaju fakultete, dobivaju nagrade.

Na kajkavskom je recitirala Krležu, državna je prvakinja u Lidranu i učenice Privatne umjetničke gimnazije.

Severina Lajtman odrasla je u romskom međimurskom naselju, u kojem većina ne završi ni osnovnu školu. I Severina je pala jedan razred, a onda je počela učiti. Njezin talent ubrzo je prepoznat, što ju je dovelo na školovanje u Zagreb.

“Da, pohađala sam osnovnu školu u Subotici i oni su mene prepoznali na taj način da sam ja išla na natjecanja na Lidranu, bila sam tri godine na državnom”, kaže Severina.

Predrasude o Romima ruše i glavni glumci iz predstave Romana Nikolića “Pogledaj me”. Sindirela Bobarić i Siniša Senad Musić prvi su Romi u povijesti koji su dobili nagradu hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti.

Zalažu se za obrazovanje Roma

“Predstava ima društveni utjecaj, prepoznata je, glumili smo preko nekoliko puta u nekoliko gradova u Hrvatskoj, u Beogradu”, rekao je Siniša.

Kada je primio nagradu osjećaji su, kaže, bili pomiješani.

“Ja sam tu odrastao i onda odjednom dolazim primati nagradu za kulturni doprinos. Nisam se osjećao da tu pripadam. ”

Jer Romi nisu navikli da im se divi i plješće. Nebrojeno puta ih se vrijeđa i diskrimnira samo zato što su Romi. Osim što je amaterski glumac, Siniša radi u brojnim domaćim i stranim organizacijama za zaštitu prava Roma i njihovu intergraciju.

“U našem su slengu: prljav si k’o cigan, ciganska posla… Cigani je sve loše. Cigan je negativna riječ, i onda automatski svi imaju predrasudu prema njemu”, rekao je Siniša.

S predrasudima se susrela i prva Romkinja magistrica u Hrvatskoj. Nura Ismailovski magistrirala je farmaciju.

Također jer prva Romkinja u gradskoj skupštini, studencima poslijediplomskog studija… I ima još puno toga. Ima, jer je i njena majka menadžerica u farmaciji.

“Imala sam sreću što sam bila odlična učenica i znanje mi nitko nije mogao oduzeti. Evo, primjera radi, kolegice su čekale staž mjesec dana, a ja osam, devet”, rekla nam je Nura. mjesec dana ja 8-9.”

I Nura i Siniša i Severina uspješni su i talentirani i ne srame toga što su Romi. Na zbivanja i prosvjede u Međimurju ovako gledaju:

“To je govor mrznje”, kratko i jasno će Nura.

“To je poraz svih romskih i proromskih udruga i svih političara, romskih i neromskih”, smatra Siniša.

“Takva smo populacija, na takvom samo glasu, ali to su neki problemi o kojima se treba pričati. Ja se nadam da mi možemo biti nešto slično vama”, na kraju će Severina.

I Nura i Siniša i Severina zalažu se za obrazovanje Roma kako bi ih što više krenulo njihovim stopama.

Izvor: vijesti.rtl.hr

 

🔥1