“Zekanović pokušava steći popularnost preko Roma i ostalih nacionalnih manjina”

Foto: N1
Izvor: N1

Suzana Krčmar predsjednica Saveza Roma Kali Sara i saborski zastupnik Veljko Kajtazi bili su gosti Novog dana N1 televizije.

“Problem postoji godinama, zajedničkim snagama smo pokušali riješiti probleme, ali nismo naišli na odaziv da se riješe problemi Roma”, kaže Krčmar.

Kajtazi je pozvao sve da se ne odazivaju današnjem prosvjedu jer oni koji ga organiziraju “ne žele Romima dobro”. On kaže i kako mu nije jasno zbog čega načelnica općine Pribislavec podržava današnji prosvjed.

“Pokušavao sam na sve načine naći rješenje. Ignorirali su me”, kaže Kajtazi i dodaje kako bi bio sretan da je smeće koje se vidjelo u ranije prikazanom prilogu samo romsko jer bi to značilo da Romi dobro žive.

Krčmar dodaje kako ne bi reagirali da je u pitanju prosvjed zbog pojedinaca ili da nudi rješenje, ali da nema potrebe za korištenjem riječi ‘Rom’.

Kajtazi se osvrnuo na ispad Hrvoja Zekanovića koji je u petak prekinuo njegovu konferenciju za medije u Saboru.

“Naravno da i romska zajednica želi normalan život. Neću dozvoljavati da se priziva cijela romska zajendica. Očito da je Zekanović već krenuo s parlamentarnim izborima. On pokušava steći popularnost preko Roma i ostalih nacionalnih manjina. Upravo on i njegov predsjednik na društvenim mrežama su  još prošli tjedan pozivali na prosjvced. AKo mislimo da će to donijeti dobro, predlažem da svakli tjedan organiziramo provvjed. ali ovo sigurno neće donijeti ništa dcobro, istaknut će još više govor mržnje i nastradat će najviše romska zajednica”, kaže Kajtazi.

“Do ovog prosvjeda ne bi ni došlo da je lokalna samouprava imala sluha”, kaže Krčmar.

“Svi govorimo da probleme stvaraju pojedinci. Ako svi znaju koji su to pojedinci, zašto dopuštaju da ti pojedinci i dalje stvaraju probleme”, pita se Kajtazi kojemu nije jasno kako će se problem uopće rješavati ako u to nije uključen i Savez Roma Kali Sara.

Kajtazi kaže kako se prema Romima ne može ponašati na ovaj način, a očekivati od njega da vodi normalan život. Ističe kako je nekoliko puta intervenirao da se zaposli Rome u Zagrebu, ali Međimurska županija ne zapošljava Rome, u dućanima ih prate dok kupuju, a neće ih ni poslužiti u kafićima…

“Kad jedan Rom napravi nešto onda se proziva cijela romska zajednica. Krađe romske zajednice su mlijeko, kruh… Ja to ne odobravam, to se ne smije. Ali, zbog toga se proziva cijela zajednica. Romi ne mogu biti objekt, oni moraju biti uključeni u sva događanja”, kaže Kajtazi.

Izvor: hr.n1info.com

🔥8