U Europski parlament izabrana dvojica Roma i jedna Romkinja

Romeo Franz, Lívia Járóka i Peter Pollák
Foto i ilustracija: Romea.cz
Autor: Dalibor Kraišniković

Internet portal Romea.cz saznao je da su dvojica Roma i jedna Romkinja izabrani u Europski parlament. Ponovo su izabrani Romeo Franz iz Njemačke i Lívia Járóka iz Mađarske, a njima će se pridružiti i Peter Pollák iz Slovačke. Međutim, broj romskih zastupnika u odnosu na protekle izbore, pao je sa pet na tri zastupnika.

Sva tri izabrana kandidata su bila na izbornim listama većinskog društva, a nijedna isključivo romska stranka nije ostvarila uspjeh na izborima.

Járóka je sudjelovala na kandidatskoj listi FIDESZ, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana. FIDESZ je osvojio 52,3% glasova, što je stranci dalo 13 od 21 mjesta dodijeljenih Mađarskoj u Europskom parlamentu. Járóka je bila na trećem mjestu na listi i očekivalo se njeno izborno mjesto. Ona je inače, prva predstavnica romske manjine u povijesti Europskog parlamenta.

Drugi romski zastupnik u Europskom parlamentu koji je ponovno izabran je Romeo Franz, koji se kandidirao ispred stranke “Zelenih” na 10. mjestu na popisu kandidata.

Zeleni su osvojili 21 mjesto od 96 koji su dodijeljeni Njemačkoj. Franz je bio član Europskog parlamenta tokom dijela zadnje sjednice, pridruživši se u ožujku 2018. godine.

Novi član Pollák osvojio je svoje mjesto na kandidatskoj listi pokreta “Obični ljudi i nezavisni ljudi” (OĽaNO).

OĽaNO je osvojio samo jedno mjesto od 14 dodijeljenih za Slovačku, a Pollák, zahvaljujući preferencijalnim glasovima koje je dobio (23 815), prešao je na prvo mjesto na popisu kandidata, prenosi Romea.cz

Kandidatkinja Soraya Post nije uspjela dobiti novi mandat u Europskom parlamentu. “Feministička inicijativa” na čijoj listi je bila kandidatkinja, nije osvojila ni 1% glasova u Švedskoj.

Prvi poslanik romskog porijekla u Europskom parlamentu bio je Juan de Dios Ramírez Heredia iz Španjolske, koji je funkciju obavljao od 1986. do 1999. godine, piše Romea.cz

Izvor: portal-udar.net/romea.cz

🔥0