Srbija: Sa Kosova izbjeglo 100.000 Roma, vodite računa i o njima, Šajn u otvorenom pismu

Foto: Aleksandar Veljković (Arhiva)
Autor: N1

Predsjednik Romske stranke Srđan Šajn, obratio se otvorenim pismom predsjedniku Aleksandru Vučiću, šefovima svih poslaničkih grupa kao i premijerki Ani Brnabić, podsjećajući ih da je sa Kosova izbjeglo više od sto tisuća Roma uz molbu da u pregovorima sa Prištinom uzmu u obzir i interese ove nacionalne manjine.

„Izbjegli Romi kao i ostalo izbjeglo i raseljeno stanovništno dijele zajedničku sudbinu i veliki broj njih još uvijek ima neriješena imovinsko pravna pitanja. Kako danas nema pripadnika romske nacionalne zajednice u Parlamentu Republike Srbije, molimo sve učesnike u raspravi uključujući i Predsjednika Republike Aleksandra Vučića da u zauzimanju stava za buduće pregovore između Beograda i Prištine vodi računa o svim građanima sa ovih prostora, a u okviru toga i o Romima“, navodi se u obraćanju predsedniku, parlamentu i Vladi.

Šajn dodaje da konačni dogovor Beograda i Prištine mora da donese rješenja koja se neće negativno odraziti prema bilo kojem građaninu, već da svi građani taj dogovor treba da dožive “kao novu eru u kojoj će svi bolje da žive”.

Izvor: danas.rs

🔥4