Romani Design – Oblici romske tradicije izraženi na autentičan način

Foto: romani.hu
Autor: Selma Pezerović i Maja Grubišić

Prepoznatljivi elementi tradicionalne romske odjeće u kombinaciji s modernim dizajnom i tkaninama glavna su obilježja odjeće i modnih dodataka modne marke Romani DesignSvoje su kolekcije predstavljali diljem svijeta, primjerice na Danima mode Marie Claire u Parisu, na modnoj reviji u New Delhiju, u organizaciji Veleposlanstva Republike Mađarske u Indiji, u palači Taj Mahal u Mumbaiu u Indiji, na tjednu mode u Beču u Austriji i na nizu drugih kulturno-modnih manifestacija. Na taj su način, svojim specifičnim kulturnim izričajem, promovirali romsku kulturu kao dio raznolikog kulturnog bogatstva Mađarske.

Modni studio Romani Design osnovan je 2009. godine sa željom da, između ostalog, pomogne u rušenju stereotipa i predrasuda o Romima, upozna širu publiku s estetskim korijenima romskih zajednica kroz modernu interpretaciju romskog folklora te da otvori mogućnosti za zapošljavanje Romkinja i aktiviranje mladih. Stoga, i danas je organizacija edukativnih programa i radionica značajan dio njihovog posla.

“Naša je misija biti prisutni u svim aspektima društva kako bi smanjili društvene sukobe i predrasude prema Romima. Iako je lako diviti se modi Roma, malo ih je shvatilo kulturu koja se nalazi iza toga. Naš je cilj premostiti jaz između divljenja odjevnim materijalima i razumijevanja romske kulture kroz modu”, izjavila je Erika Varga koja je, zajedno sa svojom sestrom Helenom Varga, osnivačica branda.

Godinama prije osnivanja, sestre su podučavale djecu i mlade o romskoj umjetnosti, obrtima i kulturi. Njihova je obitelj njegovala tradiciju odjevanja kao načina izražavanja vlastitog identiteta, a također su izrađivale i nakit. Željele su pronaći način da Romi progovore sami o sebi jer su o njima u javnim i drugim medijima na, gotovo uvijek, stereotipan način vezano uz siromaštvo, zaostalost ili kriminal, govorili samo ne-Romi.

“Moda je za mene ono što su riječi za književnika ili što je boja za slikara. Kroz odjeću koju dizajniram izražavam svoj identitet i stvaram svijet u kojem uživam u životu”, opisuje svoj rad Erika Varga. Haljine i ostale odjevne predmete nadopunjuju torbice i accessories koje dizajnira Helena.

“Modni dodaci na autentičan način izražavaju oblike koji su dio romske tradicije. Volim kombinirati različite materijale kožu i tekstil. Volim kashmir i svilu s vezovima isprepletenih grana crvenih ruža i drugih cvjetova živih boja”, opisuje svoj dizajnerski rad Helena Varga.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥0