Njemačka: Medijator za integraciju romske djece u obrazovanju

Enis Ibraimi – Glazba, pjevanje, ali i humanitarni rad i zagovaranje prava manjina slijede ga od rođenja u romskoj obitelji u Skoplju. Danas živi i radi u Kölnu. Osim socijalnog rada, glazba je sastavni dio njegovog svakodnevnog života.

Iz rodnog Skoplja, Enis je nakon završene srednje škole i uspješno započeo svoju glazbenu karijeru, u Köln je došao posjetiti svoju obitelj i kupiti nove bubnjeve. Međutim, za kratko vrijeme shvatio je da želi ostati u Njemačkoj. Brzo je naučio njemački, počeo malo raditi. Najviše je ipak novac zaradio uz glazbu i pjesmu. Putovanja, nastupi, vjenčanja, koncerti. Sve mu se to svidjelo, ali školu nije zanemarivao: “Prije nego što sam došao ovamo, završio sam srednju turističku školu, iako nikad taj posao nisam radio. Nakon toga sam upisao drugu srednju školu za kemijskog tehničara. Htio sam otvoriti svoj dućan jer imam ujaka koji radi taj posao, čišćenje ili farbanje tekstila.” Pokušao je, ali se u tom poslu nije našao.

Put ga je vodio prema socijalnom radu: “Budući da su moj otac i obitelj bave politikom, ljudska prava su uvijek bila vezana za mene, pomaganje slabijima, pa ih povezujem sa socijalnim radom ovdje.” Kao školski medijator pomaže integrirati djecu imigranata kroz različite projekte: “Trenutno radim na projektu koji će pomoći djeci Roma i Sinta da se integriraju u sustav, da pohađaju školu, i da dolaze na nastavu.” Uz to se prate roditelji i obitelji , posreduje se u različitim životnim pitanjima, rješavaju se problemi u socijalizaciji. U svom radu s djecom često koristi svoje glazbene vještine: „Imam projekt u školi u kojoj djecu učim da sviraju, pjevaju i da plešu. Mi vježbamo i na kraju školske godine to predstavljamo“.

Osim zahtjevnih poslovnih obveza, Enis se želi dodatno obrazovati, pa je upisao fakultet. Studira socijalni rad u Kölnu. I bez glazbe se ne može biti: “To je moja energija, inspiracija, ljubav, tuga, suze, smijeh.” Volim ljude, dobro društvo, dobru hranu, piće. Ipak, ja sam iznad svega balkanski Rom, i tako živim. Mogu se integrirati u ovo njemačko društvo, ali postoji nešto što ne bih promijenio. Kod kuće govorimo romski, njegujemo običaje i tradiciju. Želim živjeti ono što jesam.

Izvor: wdr1/rominfomedia.rs

🔥6