Mađarska anti-romska stranka osnovala paravojno krilo

Nacionalna legija
Autor: Danijela Mrkić

Mađarska stranka krajnje desnice osnovala je ovih dana uniformiranu paravojnu grupu, i time povećala zabrinutost zbog rasta negativnog raspoloženja prema nacionalnim manjinama u ovoj zemlji, uključujući Rome.

Grupu, nazvanu Nacionalna legija, osnovali su političari povezani sa anti-migrantskom organizacijom Naš domovinski pokret (NDP).

Na čelu NDP-a je Laszlo Toroczkai, političar krajnje desnice koji je bio potpredsjednik bivše neo-fašističke, a sada populističke stranke Jobbik.

Nacionalna legija će podučavati pripadnike vojnim vještinama i nastavit će tradiciju Mađarske garde, zabranjene paravojne grupe čiji je jedan od osnivača bio bivši lider Jobbika Gabor Vona.

Mađarska garda nije imala oružje, ali je nosila vojne uniforme uključujući trake oko ruke slične onima koje su koristili pripadnici Stranke strijelastog križa, pronacističke fašističke grupe koja je provodila vladavinu terora od 1944. do 1945. kada su ubijene hiljade civila, od kojih su mnogi bili Romi i Židovi.

Mađarski sud naredio je da Mađarska garda bude raspuštena je bila umiješana u paravojne parade u unifomama, te zastrašivanje romske populacije u selima širom Mađarske.

Vona se zbog toga obraćao Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) tvrdeći da su raspuštanjem grupe narušena prava slobodog okupljanja. Sud je utvrdio da se raspuštanjem grupe ne narušavaju ljudska prava.

Europski centar za prava roma (ERRC) je 2012. dostavio Sudu dokaze protiv Mađarske garde koji se tiču diskriminacije Roma. ECHR je utvrdio da je grupa “pružala institucionalni okvir za izražavanje rasne mržnje prema Romima i Židovima”.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥6