Predstavnici Roma Matjaš Oršuš i Elvis Kralj pozivaju na dijalog

Foto: Miljenko Ovčar
Autor: Miljenko Ovčar

– Ne vidimo što će prosvjed dobroga donijeti. Dapače, mislimo da će samo dodatno zaoštriti situaciju. Bilo bi puno bolje da sjednemo i razgovaramo – kažu

Kako se približava prosvjed „Za normalan život“ sve je više reakcija. Dio stanovnika Pribislavca pokrenuo je ovu inicijativu kako bi upozorili na probleme u odnosima s pojedincima iz romske zajednice.

Potom je s druge strane najavljena mogućnost protuprosvjeda, a oglasio se i Europski centar za prava Roma tražeći objašnjenje zbog čega lokalne vlasti podupiru održavanje prosvjeda. Našem portalu obratili su se Matjaš Oršuš iElvis Kralj kako bi pojasnili stavove romske zajednice i založili se za dijalog.

Na nedavnim izborima za županijsko Vijeće romske nacionalne manjine lista Saveza Roma RH Kali Sara, koju ste predvodili, osvojila je svih 25 mjesta?

– Takav rezultat još nije zabilježen otkako se bira vijeće na županijskoj razini, odgovara nositelj liste Matjaš Oršuš.

– Pred četiri godine bio sam samo vijećnik i odmah na početku tog saziva zamolio sam tadašnjeg predsjednika Željka Baloga da idemo raditi, jer su i onda problemi postojali, ali nisu bili izraženi kao sada. Međutim, naše vijeće, nažalost, nije funkcioniralo, između ostaloga jer je Balog u više navrata odlazio raditi u inozemstvo, a istovremeno je uredno primao plaću kao zamjenik načelnice u Općini Pribislavec. Upozoravao sam na to i kao vijećnik Županijske skupštine, ali se ništa nije poduzimalo.

U isto vrijeme, kao predsjednik romskog vijeća na razini Općine Nedelišće te u suradnji s našim saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i Savezom Roma Kali Sara, pokazao sam da možemo pomoći u svim romskim naseljima. Ljudi su vidjeli da želimo dobrobit, ne želimo probleme, pomažemo oko obrazovanja, pa smo tako dobili njihovo povjerenje i zato su nas podržali na ovim izborima.

Što će se pod Vašim vodstvom promijeniti u radu Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije?

– Želimo otvoriti dijalog sa svima, uključiti mlade, pokazati Romima i većinskom stanovništvu da namjeravamo surađivati i zalažemo se za red i rad po svim romskim naseljima, naglašava Oršuš.

– Iako svugdje postoje problematični pojedinci, mi smo u Paragu pokazali da se možemo nositi s problemima, imamo dobru suradnju s mještanima Trnovca i načelnikom Općine Nedelišće Darkom Daniom. Na taj način želimo graditi bolje odnose u svim sredinama gdje postoje romska naselja i zato ćemo, čim budemo registrirani, zatražiti da se na tim područjima sa svim čelnicima lokalne samouprave vodi kontinuirana komunikacije, kakvu očekujemo i s međimurskim županom Matijom Posavcem.

Trebat će nam malo vremena da se posložimo, uostalom i vlade dobivaju 100 dana da se u potpunosti organiziraju – rekao je.

– Vijeće je samo savjetodavno tijelo, nadovezuje se Elvis Kralj. Mi možemo dati samo mišljenje kako jedinice lokalne samouprave trebaju djelovati u odnosu prema romskoj nacionalnoj manjini i zato se zalažemo da komunikacija bude redovita, što dosad nije bio slučaj. Uglavnom se sve svodilo na prepucavanje po medijima što je vodilo dizanju tenzija i razvijanju predrasuda. U posljednje vrijeme ipak ima pozitivnih pomaka, sve više Roma se zapošljava i sve više ih odlučuje ne živjeti od socijalne pomoći, jer su vidjeli da od toga nema života.

Mi ne tražimo ništa više od onoga što predviđa Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Želimo da se podrži i financira rad našeg vijeća te da nam se osigura adekvatan prostor u kojem bi normalno djelovali – rekao je Kralj.

Kakvo je Vaše mišljenje o najavljenom prosvjedu „Za normalan život“?

– Bilo bi najbolje da se taj prosvjed ne održi, jer ne vidimo što će dobroga donijeti. Dapače, mislimo da će samo dodatno zaoštriti situaciju. Smatram da bi bilo puno bolje da sjednemo i razgovaramo, kaže Oršuš.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

 

🔥12